Już od 100 lat Valrhona produkuje czekoladę w L’Hermitage we Francji. Z tej okazji producent nie tylko zorganizował huczne obchody w Nowym Jorku w lutym, w których wzięło udział ponad 250 osób. Stworzył też nową czekoladę - Komuntu 80%.
Na nowojorskim przyjęciu w Les Halls des Lumieres został zaprezentowany potężny tort urodzinowy pokryty nową czekoladą. Nazwa nowego produktu - Komuntu - jest połączeniem słów kommuno (z języka esperanto “społeczność”) oraz Ubuntu, afrykańskiego wyrażenia, którego znaczenie brzmi “jestem, bo my jesteśmy”. Valrhona podkreśla, że wszyscy mieli wpływ na tworzenie nowej czekolady: od dostawców kakao po dostawców, klientów, współpracowników. Komuntu ma symbolizować całą stuletnią pracę nad tym, by uczynić świat lepszym miejscem, by pozyskiwać w sposób zrównoważony, uczciwy, etyczny. Opakowanie czekolady zostało zaprojektowane przez francusko-madagaskarską artystkę, Deborah Desmada. Limitowana edycja Komuntu jest dostępna w tabliczkach degustacyjnych 70 g i w 250-gramowych opakowaniach kaletek. Jak pisze producent, czekolada ma wyjątkowy charakter, drzewny posmak wzmocniony nutą prażonych nibsów.
Z okazji setnych urodzin Valrhona 29 szefów kuchni z całego świata zaprezentowało swoje receptury z użyciem czekolady Komuntu. Urodzinowe przepisy zostały zebrane i opublikowane w książce przeznaczonej dla klientów firmy. Prezentacje szefów kuchni i wykonania ich receptur można było także oglądać w mediach społecznościowych Valrhona.
źródło: https://www.valrhona-chocolate.com/100th-anniversary-komuntu
zdjęcie: https://www.facebook.com/Valrhona