Kruszwica już po raz drugi zaprosiła kilkudziesięciu najlepszych polskich cukierników i szefów kuchni na spotkanie z cyklu Celebrity Meeting.
Podobne artykuły
Domowe manufakturyPolski cukiernik zdobył 1. miejsce na świecie w konkursie Lorena’s SweetsCelebracja słodkościTym razem zaproszoną gwiazdą był wybitny argentyński mistrz deserów restauracyjnych Walter Vogt, który przez ostatnie 10 lat pracował jako profesor i szef kuchni w renomowanej szkole Espaisucre w Barcelonie.
7 grudnia 2016 roku w warszawskim Airport Hotel Okęcie goście mieli okazję wziąć udział w całodniowych warsztatach. W ich trakcie Vogt odkrywał krok po kroku tajniki przygotowywania deserów restauracyjnych. Podobnie jak w roku ubiegłym, kiedy to wiedzą dzielił się z polskimi cukiernikami Leonardo di Carlo, oprócz części teoretycznej można było na żywo zobaczyć warsztat szefa. Każdy przekonał się, jakiego tempa wymaga praca w restauracji oraz czym różną się wykonywane tam desery od wyrobów cukierniczych sprzedawanych w tradycyjnie. Można było również spróbować jednego z autorskich deserów mistrza i poczuć znakomite efekty jego pracy.
Co ciekawe, Walter Vogt po wielu lat pracy wciąż największą wagę przywiązuje do tego, co najprostsze – składników, które dobiera do deseru, wydobywając z nich to, co dla niego najważniejsze – bogaty smak. Mistrz wielokrotnie powtarzał, że wszystkie zabiegi stosowane prze cukierników to tylko efektowny dodatek. Możemy stworzyć najpiękniejszy deser świata, wykorzystać najmodniejsze składniki, jednak jeżeli nie będzie w nim odpowiednio zbalansowanych i dobranych smaków, to będzie on jedynie efektownym show.
Jaka jest recepta na sukces Waltera Vogta? Smak zaczyna się w głowie. Ważne jest, aby poznać podstawy sztuki cukierniczej, a następnie zacząć tworzyć własne, unikalne kompozycje. Nie zadowalaj się kompromisami. Nie improwizuj, musisz wiedzieć, jaki efekt chcesz uzyskać. I pamiętaj, że idealny deser powinien smakować zarówno laikom, jak i krytykom kulinarnym.
Jak zapowiadają Jacek Zięba i Katarzyna Noga z ZT Kruszwica, już za rok kolejne Spotkanie z Gwiazdą. Kto nią będzie? To na razie pozostaje słodką tajemnicą.