...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Wanilia z gruszką, pieprzem i dulce de lech

Coraz częściej w polskich lodziarniach spotykamy lody o ciekawych smakach. Czasem są to przemyślane połączenia, czasem coś szalonego jak lody jednego dnia, np. parmezan z musem malinowym. Tak też powstały prezentowane lody – jako smak jednego dnia. Jednak lodożercy sami zdecydowali – chcemy ten smak często!!!

Wanilia z musem gruszkowym w towarzystwie dulce de leche i salsy gruszkowej z kolorowym pieprzem. Jest moc! Co ciekawe, inspiracją był naleśnik z pysznym sosem waniliowym i karmelizowanymi gruszkami z pewnej naleśnikarni w Ustroniu.
Receptura przedstawiona jest dla najbardziej popularnej „bazy” mlecznej lodowej typu 50, używanej w większości lodziarni.

Mus gruszkowy 
0,500 kg gruszek wody. 
0,05 kg wody 
0,002 kg pieprzu

Gruszki umyć, wydrążyć gniazda z pestkami, pokroić w kostkę i udusić do miękkości z odrobiną  Następnie zblendować. Dodać pieprz, połączyć. Przełożyć mus do miski i zabezpieczyć folią spożywczą do „kontaktu”, aż wystygnie i smaki się połączą. 



Salsa gruszkowa
0,530 kg gruszek
0,01 kg pektyny NH
0,36 kg cukru
0,1 kg dekstrozy
Pieprz według uznania

Gruszki umyć, wykroić gniazda z pestkami. Pokroić w równe kostki. Przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody i dusić pod przykryciem około 2-3 minuty. w tym czasie dokładnie odważyć i wymieszać cukier, dekstrozę i pektynę. Do miękkich gruszek dodać suche składniki i delikatnie mieszać do połączenia i zgęstnienia. Dodać świeżo młotkowany pieprz, połączyć i odstawić do wystygnięcia. 

 

Lody waniliowe
0,500 kg mleka 3,2%
0,135 kg śmietanki 30%
0,030 kg bazy mlecznej „50”
0,110 kg cukru
0,035 kg dekstrozy
0,04 kg mleka odłuszczonego w proszku
0,05 kg żółtka pasteryzowanego z cukrem
0,100 kg musu gruszkowego
1 laska wanilii Madagaskar

 

Do miarki wlać mleko i śmietankę. Suche składniki odważyć i dokładnie wymieszać. Dodać płyny i zblendować. Odstawić na 30 min, co 10 min miksując. Spęczniałą mieszankę poddać pasteryzacji. Wanilię otworzyć, nożykiem wyciągnąć ziarna. Dodać do mieszanki, jak będzie miała 75oC. Schłodzić do 4oC. Pozostawić na 3 godziny w lodówce. Po tym czasie przecedzić mieszankę
w celu usunięcia łodyg z wanilii, dodać mus gruszkowy i zmiksować. Mieszankę lodową wlać do frezera i zmrażać do odpowiedniej struktury. Podczas wyciągania wariegować dulce de leche (naturalny produkt francuskiej firmy HUSO) oraz salsą gruszkową. Udekorować.
Lody można przygotować indywidualnie pod każdą bazę – więcej informacji udzielam telefonicznie.

Masz pytania? Zadzwoń! Lodowe Inspiracje, tomasz Szypuła, tel. 661 116 128 


Tomasz Szypuła – aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie, technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl. Rzemiosła uczył się od swojego taty Stanisława Szypuły, który od 1974 r. prowadzi wytwórnię lodów w Baborowie i lodziarnię „Miś” w Raciborzu. 


Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji