21-22 marca w niecodziennych warunkach i okolicznościach odbyło się seminarium szkoleniowe dla polskich piekarzy. Zostali oni zaproszeni przez firmę Geth do nowoczesnego centrum techniki i technologii MIVE.
Podobne artykuły
Allsupply – EUROPA zjednoczona w różnorodnościŚwietny chleb pochodzi z równie dobrego piecaNowy koncept sprzedaży od Wiesheu PolskaFirma MIWE świętuje w tym roku jubileusz 100-lecia. Przez cały rok odbywać się będą prezentacje i spotkania z osobistościami z branży. Obchody jubileuszu rozpoczęły się z przytupem, okazało się, że gości chcących zapoznać się z historią sukcesu firmy MIWE, piekarzy, rzemieślników, ludzi żyjących z branży i branżą na co dzień nie brakuje.
MIVE Live Baking Center
Miejsce, w którym odbyło się seminarium, to nowoczesne centrum technologiczne otwarte pod koniec ubiegłego roku. Pomysł jego budowy zrodził się w związku z poszukiwaniem adekwatnej do filozofii firmy formy uczczenia jubileuszu 100-lecia istnienia. Zdecydowano, że tak wyjątkowy rok powinien być czasem aktywnego kontaktu z klientem, wymiany doświadczeń. Dlatego powstało nowoczesne centrum dające sposobność spotkania eksperta z mistrzem, tj. eksperta techniki piekarskiej z mistrzem rzemiosła, czyli piekarzem kreującym swój produkt. Coraz częściej dąży się do tego, by kontakt z klientem nie ograniczał się do wydarzeń targowych, by miał on szansę poznania marki nie tylko w teorii, ale i w praktyce.
Nowoczesne centrum MIWE live baking center powstało w imponującym tempie, w ciągu 14 miesięcy, jest to w pełni wyposażona piekarnia wraz z zapleczem do badań i spotkań. Aktualnie jedyne takie centrum na świecie, które daje sposobność praktycznego poznania słabych i mocnych stron firmy. Piekarnia posiada piece cyklotermiczne, termoolejowe (wsadowe i wózkowe), pełną gamę pieców sklepowych w różnej stylistyce. Piece wsadowe obsługuje automatyczny system MIWE athlet, który zadziwia skutecznością i lekkością pracy. Ukoronowaniem wszystkich systemów jest zintegrowany system odzysku energii. Estetyka wykonania, wyprowadzenie na dach spalin i pary ze wszystkich pieców jednym kominem budzą zachwyt. Skuteczność odzysku energii przez wymiennik ciepła eco:nova jest znacznie większa aniżeli w tradycyjnych systemach, gdyż zarówno para, jak i spaliny biegną oddzielnymi kanałami.
Mistrzowsko wykonana kotłownia z centralnym kotłem dla pieców termoolejowych znajduje się w pomieszczeniu obok, więc nie generuje hałasu w pracowni. Firma MIWE zawsze chciała być blisko klienta, bo tylko bezpośredni kontakt z nim pozwala podążać za potrzebami, działa inspirująco i stawia nowe wyzwania. W 100. rocznicę istnienia firma wysyła sygnał do świata: przyjeżdżajcie, jesteśmy tu dla Was. Do centrum przyjeżdżają piekarze, którzy znają swój cel, a szukają odpowiedniej techniki piecowej. Odwiedzają ją też użytkownicy techniki MIWE, którzy dopracowują własną technologię.
Nowoczesne technologie piekarnicze
21-22 marca przed MIWE LBC powiewała biało-czerwona flaga. Centrum stało się bardziej polskie niż niemieckie, grupa z naszego kraju liczyła bowiem ok. 50 osób. Przedstawiciele zarządu przedstawili historię i filozofię firmy, zachęcając, by każdy czuł się, „jak u siebie w piekarni”. Tematem seminarium była analiza porównawcza pieczywa wypiekanego w piecach termoolejowych i cyklotermicznych, przygotowane kęsy poddane były wydłużonej fermentacji. Piekarze z Polski mogli zobaczyć różnice wypiekowe z takich systemów piecowych, jak piec wsadowy cyklotermiczny, piec obrotowy, piec termoolejowy wózkowy i piec termoolejowy wsadowy. Bułki wystudzono za pomocą najnowszej technologii studzenia próżniowego MIWE VC (vacuum coolling). Przestronne centrum to doskonałe miejsce na indywidualne obserwacje. Dochodziły do nas zróżnicowane opinie na temat walorów i wad każdego z systemów, gdyż nie ma idealnego pieca do wszystkich produktów: jednym podobał się wyrób stabilny, z twardym spodem, innym lżejszy i bardziej chrupki.
Celem firm Geth oraz MIWE jest bezstronne wsparcie w doborze właściwego systemu dla danej produkcji. Dwudniowe seminarium wzbogaciły prezentacje multimedialne przygotowane przez pracowników Geth, wskazujące różnice w budowie pieców cyklotermicznych i termoolejowych. Można było się dowiedzieć wiele o systemach wewnątrzzakładowej logistyki, transporcie koszy opartym na zrobotyzowanym wózku shuttle. Zaprezentowane zostały też automatyczne systemy pakująco-krojące o wydajności ponad 4000 szt. Bochenków na godzinę firmy Dovaina. Pierwsze z zaplanowanych na ten rok seminariów było wyjątkowo inspirujące.