Bułeczki, chałeczki, rogaliki, ale przede wszystkim słynne cebularze - rzemieślnicze pieczywo z najlepszych piekarni już jutro przyciągnie tłumy na coroczne Święto Chleba do Skansenu Muzeum Wsi Lubelskiej.
W niedzielę 11 września odbędzie się już 18-sta edycja Lubelskiego Święta Chleba. Po raz kolejny impreza zagości w malowniczych plenerach Skansenu Muzeum Wsi Lubelskiej, na terenie ekspozycji Miasteczka Prowincjonalnego.
W trakcie imprezy obok stoisk z najlepszymi wypiekami lubelskich piekarzy i cukierników, pojawią się też inne regionalne specjały. Z pewnością nie zabraknie cebularza lubelskiego w wielu wydaniach, który wizytówką naszego regionu i jedynym lubelskim produktem posiadającym Chronione Oznaczenie Geograficzne UE.
Goście będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach piekarskich, w których wypieką własne cebularze, chałki oraz bułeczki z żurawiną. Zobaczą również liczne pokazy kulinarne z udziałem produktów regionalnych wpisanych na listę produktow tradycyjnych Ministerstwa rolnictwa
Odbędą się liczne konkursy, w tym oczywiście zostanie wyłoniony najlepszy cebularz, chleb zagrodowy oraz gryczak. Zostanie wybrany także najładniejszy chleb zdobny,
korowaj, a także stoisko.
Jak zwykle przewidziano liczne atrakcje dla odwiedzających to największe święto lubelskiego rzemiosła piekarskiego i cukierniczego – występy muzyczne, zabawy i konkursy dla dzieci i dorosłych oraz mnóstwo pozytywnej atmosfery. Będzie, m.in. Kącik Małego Piekarza, a także wspólne gotowanie potrwa z użyciem chleba zagrodowego.