W „Roku Szkoły Zawodowej” po raz XX, w dniach 21 i 22 stycznia odbędzie się Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik. Turniej od lat jest doskonałą promocją zawodów rzemieślniczych.
Podobne artykuły
Rzemiosło do lamusa?Jubileuszowa edycja Turnieju z AmbasadoremZaskakujące eliminacje w WielkopolsceOrganizatorem tegorocznej edycji jest Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, przy współpracy ze Śląskim Kuratorium Oświaty i Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań jest „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”.
Turniej składa się z dwóch etapów- praktycznej, podczas której uczniowie wykonują zadania praktyczne oraz teoretycznej sprawdzającej wiedzę. Część praktyczna piekarzy odbędzie się 21 stycznia o godz. 9.00 w Piekarni Antoniego Króla w Katowicach ul. Armii Krajowej 387, natomiast cukierników gościć będzie firma „Polmarkus” sp. z o.o w Pyskowicach ul. Wyszyńskiego 62 również w tym samym terminie.
Część teoretyczna odbędzie się 22 stycznia w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu ul. Franciszkańska 13 o godz. 9.00. Gala zakończenia tegorocznego turnieju rozpocznie się o godz. 12.00 w zabrzańskiej szkole, na którą zaproszono władze miasta i oświaty, rzemieślników, rodziców oraz przedstawicieli firm współpracujących z placówką w Zabrzu.
Laureaci turnieju są typowani do turnieju ogólnopolskiego, podczas którego często uzyskują bardzo wysokie noty i godnie reprezentują województwo śląskie.
Szczegółowe informacje dotyczące organizacji konkursu znajdują się na stronie www.zsz5wroclaw.home.pl.
http://www.kuratorium.katowice.pl/index.php?page=News&menuItemId=322&news=5477&number=1