...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Festiwal Chlebów z różnych stron świata

I Festiwal Chlebów Świata przeszedł do historii – zdecydowanie do tej chlubnej. Organizatorzy przyznają, że nie spodziewali się aż takiego zainteresowania – co pokazuje tylko, że Polacy są żywo zainteresowani powszednim z różnych stron świata.

Impreza odbywała się w dniach 21-23 marca w warszawskiej Pradze. Swoje gościnne progi udostępnił Zespół Szkół nr 11 im. Władysława Grabskiego. Zarówno w budynku, jak i na dziedzińcu i tyłach szkoły (łącznie 1800 m2 powierzchni wystawienniczej), przez trzy dni na przybyłych czekało moc atrakcji. A odwiedzających nie brakowało. Przed festiwalem szacowano, że pojawi się około 15 tysięcy osób. Ostatecznie odwiedziło nas ponad 14 tysięcy gości, przy czym – pierwszego dnia wiosny, w dzień wagarowicza, było ponad 3500 dzieci i młodzieży!relacjonuje Andrzej Grajczak ze Stowarzyszenia Polskich Mediów, które wraz z Warszawską Izbą Turystyki było organizatorem wydarzenia.

Autor zdjęć: Cezary Kopczyński

 


Celem projektu była promocja chleba oraz pokazanie jego powszechności i różnorodności. Jak podkreśla prezes SPM Marek Traczyk, wydarzenie to pozwoliło poznać dzieje chleba oraz wszelkie jego odmiany. Na całość Festiwalu złożyły się: prezentacja wypieków pieczywa według receptur kultywowanych w różnych częściach świata (dla przykładu: Włochy, Serbia czy… Indonezja) oraz ekspozycja producentów pieczywa oraz związanych z piekarnictwem produktów. Swoje stanowiska miało również kilka muzeów: toruńskie Muzeum Żywego Piernika, Muzeum Rolnictwa z Ciechanowca i warszawskie Muzeum Chleba. Dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja chleba wypiekanego specjalnie na potrzeby astronautów. Ponadto prezentowano piernik, piadę, pitę, rogala świętomarcińskiego i wszelkiego rodzaju mąki i ziarna. Codziennie odbywały się pokazy wypieku pieczywa  na zakwasie oraz jarmark chlebów.

 

Grajczak pozytywnie ocenia przebieg Festiwalu i już zapowiada kolejną edycję – na 20-22 marca 2015 roku. – Mamy też zamówienie na realizacje naszej inicjatywy na Śląsku, Dolnym Śląsku i w Poznaniu – dodaje. Pozostaje nam trzymać kciuki za powodzenie kolejnych edycji!

autor: Jacek Baliński

 

Wystawcy biorący udział w Festiwalu Chlebów Świata, w dniach 21-23 marca 2014 r.
BIO Piekarnia w Grzybowskiej Arce
Bul Eco – bułgarski chleb i przetwory
Cech Rzemiosł Spożywczych w Warszawie
Domowa Piekarnia
Fancy Folk Krzysztof Dmochewicz
F. H. „YOU-TY” Elżbieta Obała
Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” A.Janusz Kasztelewicz
Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Bałon” Bałon Krzysztof
Jerzy Cheborek – Cyrklaff
Piekarnia BIO Smolorz
Piekarnia B.Peterek, M.Jankowska,M.Peterek
Piekarnia E.P. Olszyńscy
Piekarnia Mach
Piekarnia i Muzeum G.M. Pozorek
Piekarnia Kurpiowska Serafin
Piekarnia Tyrolska
Piekarnia WACYN – Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski
Podlaska Tradycja
PPH Izabela Grzybkowska, Malitka Izabela
PPHU Karina Zielińska
Restauracja Bułgarska VARNA
Restauracja China Garden
Ramunas Zukauslkas – Wilno, Litwa
Robert Jasiński – Chleb życia
Schulstad
Spółdzielnia Mleczarska Lazur
Słodki świat
Szkoła COSINUS
Wasa

 


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji