autor: Sempre / Pernigotti
Format 20x30cm lub 2 torciki o średnicy 18cm
Blat Jasny: 60x40
- Jajka – 10 szt.
- Cukier – 0,150kg
- Mąka – 0,150kg
- Pasta Wanilia Top (Pernigotti) – 0,050kg
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić dodając cukier, a następnie dodać żółtka oraz pastę waniliową. Całość wymieszać delikatnie z mąką. Piec w temp. 210°C
Blat Ciemny: 60x40
- Jajka – 10 szt.
- Cukier – 0,150kg
- Mąka – 0,100kg
- Kakao (Pernigotti) – 0,050kg
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić dodając cukier, a następnie żółtka. Całość wymieszać z mąką i kakao. Piec w temp. 210°C. Uwaga: Kakao Pernigotti zapewni piękny kolor biszkoptu.
Żelka Owoce Lasu
- Delifruit Owoce Lasu (Dawn)– 0,300kg
- Pasta Frutti di Bosco (Pernigotti) – 0,050kg
- Sanatine(Dawn) lub Zanet (Barima)– 0,030kg
- Woda – 0,060kg
Do Delifruit owoce lasu dodać pastę owoce Lasu Pernigotti. Sanatine połączyć z gorącą, zagotowaną wodą. Wymieszać z owocami. Nałożyć owoce do ranatów o śr. 16cm. Zamrozić.
Mus Kawowy
- Śmietanka 33% - 0,300kg
- Fond Universalny(Dawn) – 0,060kg
- Woda – 0,070kg
- Pasta Gran Caffe (Pernigotti) – 0,030kg
Połączyć fond universalny z ciepłą wodą, wymieszać i dodać pastę kawową. Połączyć wszystko z ubitą śmietaną.
Mus owoce lasu
- Śmietanka 33% - 0,300kg
- Fond Universalny (Dawn) – 0,060kg
- Woda – 0,070kg
- Pasta Frutti do Bosco (Pernigotti) – 0,080kg
Ubić śmietankę. Połączyć Fond Universalny z wodą, wymieszać i dodać pastę owoce lasu. Połączyć wszystko z ubitą śmietaną.
Polewa karmelowa
- Belnap (Dawn) – 0,200kg
- Woda – 0,160kg
- Decorgel Carmelowy (Dawn)– 0,500kg
Zagotować Belnap z wodą i wymieszać. Wszystko połączyć z Decorgelem karmelowym i oblewać zamrożone torciki.
WYKONANIE CAŁOŚCI
Na spodzie blat ciemny
Na blat ciemny nałożyć połowę musu kawowego
Zatopić żelkę owoce lasu i wysmarować pozostały mus kawowy
Całość przykryć blatem jasnym (pamiętać aby nasączyć blat)
Na warstwę kolejną nałożyć mus owoce leśne
Zamrozić
Oblewać glazurą karmelową