...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Fenomen rokitnika

Ze względu na ogromne ilości substancji przyjaznych dla zdrowia człowieka Finowie określają ją jako super powerful plant, czyli superpotężną roślinę, a syrop z rokitnika zwą Finland’s liquid gold – płynne finlandzkie złoto. Jak się okaże, te określenia nie są na wyrost.

Walory rokitnika są znane od wieków i cenione na całym świecie. Przetwory z jego owoców są popularne w Rosji, Mongolii, Chinach, Niemczech, Kanadzie, Indiach, Estonii, Danii i Finlandii. Ze

Chyba nie ma drugiej takiej rośliny na świecie, która zawierałaby tak szeroką paletę dobroczynnych substancji dla zdrowia człowieka jak rokitnik. Choć jego owoce w pierwszym kontakcie mogą pozostawić kwaśne i cierpkie wrażenie, to roślina zyskuje dopiero przy bliższym poznaniu.



Cud natury
Z punktu widzenia nauki o żywności i żywieniu człowieka rokitnik jest unikalnym źródłem substancji prozdrowotnych. Co cennego zawierają owoce i pozostałe części tej rośliny?
• Dużo witaminy C. Jeden maleńki owoc rokitnika (ok. 500 mg) ma piętnaście razy więcej witaminy C niż pomarańcza.
• Owoce są niezwykle bogate w witaminy: A, B, D, E, F, K i P. Zadziwia koncentracja witamin A (3-krotnie wyższa niż w marchwi) oraz D (4-krotnie wyższa niż w pestkach słonecznika).
• Kwas foliowy, karotenoidy, antocyjany, flawonoidy (kwercetynę i rutynę), fosfolipidy, sterydy (prowitaminę D), garbniki, kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, palmitynowy, maleinowy) oraz makro- i mikroelementy (żelazo, fosfor, krzem, bor, wapń, mangan i inne) oraz znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3, -6, -7 i omega-9.
• prawie 200 substancji bioaktywnych, które chronią przed: chorobami układu krwionośnego, płuc, chorobami skórnymi, reumatycznymi i wątroby, utratą pamięci, hamują starzenie się komórek i łagodzą symptomy menonopauzy.
• Rokitnik to roślina o właściwościach przeciwzapalnych, antyrakowych, tonik nerwowy. Naukowcy w jej owocach znaleźli także związki stymulujące układ odpornościowy (adaptogeny).

 

 

Historia ludzkości z rokitnikiem w tle
Tybet: Najwcześniejsze pisemne wzmianki o rokitniku znaleziono w czterotomowym dziele medycyny tybetańskiej „rGyud-bzhi” pochodzącym z VIII w. Mnogość informacji zawartych w tekście jest zadziwiająca, z czego ponad 200 przepisów dotyczy medykamentów z rokitnika.

Mongolia: Dżingis-Chan, władca Mongolii i twórca jednego z największych XIII-wiecznych imperiów, mawiał, że jego potęga opiera się na trzech fundamentach: na dobrze zorganizowanej armii, silnej dyscyplinie i na rokitniku.

Grecja: O rokitniku wspomnieli w swoich dziełach uczeni Theofaste (371-288 p.n.e.) i Pedanius Dioscoride (25-90 n.e.). Starożytni Grecy stosowali owoce, liście i gałązki rokitnika do dożywiania koni w celu nadania połysku włosom i dobrego ogólnego wyglądu zwłaszcza przed igrzyskami (szybki przyrost masy ciała). Warto dodać, że nazwa łacińska rokitnika Hippophae rhamnoides pochodzi z języka greckiego, gdzie: hippos znaczy koń, a pháo – błyszczeć, zaś słowo rhamoides – roślinę ciernistą.

Szwajcaria: Johannes Bauhin (1541-1612), sławny szwajcarski botanik, w dziele: Historia plantarum universalis, wydanym po jego śmierci w 1651 r., napisał: „owoce rokitnika są doskonałe w leczeniu chorób wątroby i przeciwdziałają mdłościom. Zwiększają wydzielanie śliny i uśmierzają pragnienie osób gorączkujących...”.

Niemcy: Zalety rokitnika są tu powszechnie znane. Przed 1930 r. przetwory ze złota Syberii uchodziły za produkty luksusowe. W 1940 r. C. Griebel i G. Hesse określili zawartość witamin w owocach rokitnika. Rok później Bernhard Hörmann i M. Löhner poinformowali o wysokiej koncentracji witaminy C w owocach tej rośliny – najwyższej w świecie roślin. Podczas drugiej wojny światowej zmuszano więźniów, uczniów i inne grupy społeczeństwa do prac przy uprawie rokitnika, a przetwory wysyłano na front głównie wschodni (to samo robili Rosjanie). W 1952 r. Gerhard J. Koch z Instytutu Botanicznego w Lipsku opublikował pierwszą na świecie monografię na temat rokitnika. W 1965 r. powstają w Niemczech pierwsze ekologiczne plantacje rokitnika. W 2000 r., również w Niemczech, powołano Międzynarodowe Stowarzyszenie Rokitnika (ISA). W 2013 r. w Poczdamie miała miejsce VI Międzynarodowa Konferencja na temat Rokitnika.

Rosja: Już w 1850 r. rosyjski botanik S. Shukin odkrył nadzwyczajne właściwości biologiczne i lecznicze jego owoców. Mimo to do 1920 r. niewiele o nim wiedziano. Sytuacja zmieniła się z chwilą ukazania się w 1920 r. dekretu Lenina, narzucającego obowiązek rozwijania jego uprawy. Między 1940 a 1960 r. rosyjscy agronomowie uzyskali na drodze klonowania pierwszą bezkolcową i wysoko plonującą odmianę. W 1981 r. w czasie rosyjsko-mongolskiego lotu kosmicznego kosmonauci popijali syrop z rokitnika. Produkty z tej rośliny figurują w spisie leków w Rosji. Pisząc na temat zastosowania rokitnika w Rosji, trudno nie wspomnieć o spirytualiach. Przed rewolucją październikową były one ulubionymi napojami elit władzy, np. настойка из облепихиlub царское облепиховое вино.

Rokitnik w dżemie, cukierkach i chlebie
Owoce rokitnika są jadalne, lekko kwaśne i ściągające. Mają oryginalny zapach. Rosjanom przypominają ananasa, stąd jego nazwa „syberyjski ananas”. W krajach azjatyckich z rokitnika wytwarza się ponad 200 produktów spożywczych i farmaceutycznych. Na świecie jego owoce wykorzystywane są do robienia dżemów, konfitur, kompotów, mrożonek, sorbetów, cukierków, a nawet musztardy. W Europie Zachodniej furorę robi konfitura z rokitnika produkowana na niemieckiej wyspie Rugia.

   
 

Prosty przepis na konfiturę z rokitnika

Składniki:
1 l owoców rokitnika
1 kg cukru (najlepiej brązowego)

Owoce umyć, odsączyć. Ogrzewać w garnku z niewielką ilością wody. Doprowadzić do rozerwania owoców. Dodać cukier. Smażyć przez 15 minut, po czym przełożyć do słoików i dopiero po 24 godzinach zakręcić przykrywki. Do konfitury można dodać listki bazylii.

 

 
Konfitury z rokitnika świetnie sprawdzają się jako nadzienie do pączków i innych wyrobów ciastkarskich! Na Syberii i w innych częściach Azji jego owoce konsumowane są z mlekiem lub z serami. W Nepalu używane są jako przyprawa do serów, a w krajach skandynawskich do sporządzania rybnych sosów. Rokitnik używany jest także do aromatyzowania alkoholi. Ostatni przebój to wódka Гжелка облепиха aromatyzowana naturalnym wyciągiem z rokitnika. Jako aromatyzatora używa się produktu o nazwie: Oблепиха N 5.11308 firmy Doehler Euro Citrus Natural Beverage Ingredients GmbH. Alkohole z rokitnikiem są także popularne w innych krajach, np. Duńczycy uwielbiają sznapsy.

W 2010 r. piekarnio-kawiarnia GoodPie Bakery w Helsinkach przykuła uwagę klientów produkcją pieczywa z dodatkiem płatków rokitnika. Wypiek nazwany GoodPie’s Bakery’s Vallilan Tyrni-mallas był bestsellerem wśród chlebów sprzedawanych w Helsinkach. Jest to rodzaj chleba słodowego – malt loaf. Jest wypiekany bez drożdży, ciasto długo fermentuje i jest przygotowywane na zakwasie wytwarzanym według starożytnej, egipskiej metody. Bochenek Vallilan Tyrni-mallas kosztował bagatela 11 euro za kilogram.

Płatki z rokitnika produkowane w Finlandii


Olej rokitnikowy
Z małych owoców rokitnika można pozyskać przynajmniej dwa różniące się składem chemicznym oleje. Z nasion owoców uzyskuje sie od ok. 8% do 20% oleju, natomiast z wysuszonej pulpy (miąższ i skórka) 20-25%. Olej z nasion owoców stanowi bogate źródło kwasu linolowego (21-40%), alfa-linolenowego, znanego jako niezbędny nienasycony kwas omega-3 (20-43%). W oleju z miąższu owoców znajduje się natomiast niezwykle rzadko występujący w świecie roślinnym jednonienasycony kwas tłuszczowy omega-7 (kwas palmitooleinowy), a jego zawartość mieści się w granicach od ok. 19% do prawie 48%. Kwas palmitooleinowy wspomaga proces leczenia uszkodzonej skóry, dlatego olej rokitnikowy jest stosowany przy leczeniu oparzeń. Ponadto wpływa korzystnie na śluzówkę przewodu pokarmowego, pracę układu naczyniowego i moczowo-płciowego, łagodzi stany zapalne. Analizując dane dotyczące zawartości poszczególnych składników chemicznych i biochemicznych w owocach rokitnika i w jego przetworach, które zostały opublikowane na przestrzeni ostatnich lat, nasuwa się spostrzeżenie, że są one uzależnione od wielu czynników, m.in. środowiskowych, agrochemicznych, klimatycznych, stanu fizjologicznego rośliny. O wartości owoców decydują także obszar geograficzny, na którym rośnie, cechy genetyczne, a nawet czas zbioru.


***


Rokitnik ze swoim arsenałem dobroczynnych substancji świetnie wpisał się w modny trend superfoods. Dodatek przetworów z drobnych i kwaśnych owoców wzbogacą produkty piekarsko-cukiernicze nie tylko o nowe walory smakowe, ale przede wszystkim o cenne mikro- i makroelementy, antyoksydanty, witaminy i in. Taka kombinacja substancji korzystnych dla zdrowia w rokitniku winduje go wysoko wśród superfoods. Zaryzykowalibyśmy nawet stwierdzenie, że jest to super superfood!

Uprawy rokitnika na świecie i w Polsce
Stanowiska rokitnika można znaleźć w każdym zakątku świata. Chiny mogą się pochwalić największą powierzchnią upraw tych roślin: ok. 920 000 ha i największą rozmaitością ich form. Rosjanie mają ok. 6000 ha plantacji i ok. 300 000 ha naturalnych „lasów rokitnikowych”.


Źródło: G.I. Worobjew (red.), „Lesnaja encikłopedia”, Moskwa 1985.

 

Powstają kolejne plantacje, ostatnio w Kanadzie i w Stanach Zjednoczonych. W Polsce pojawiły się niewielkie nasadzenia głównie na Suwalszczyźnie i w okolicy Łomży. W 1996 r. Natalia Świtko (mistrz bioterapii oraz miłośnik ekologii) jako pierwsza w Polsce zaczęła popularyzować właściwości prozdrowotne rokitnika i jego uprawę na łamach czasopisma „Działkowiec”. Na przełomie lat 1999 i 2000 rokitnik pojawił się na niektórych polskich polach, niejednokrotnie posadzony dzięki wsparciu funduszy unijnych. Niestety niewiele się ostało. Uprawa rokitnika i zbiór owoców nie są łatwe. Nic dziwnego zatem, że na dotychczasowych siedmiu międzynarodowych konferencjach poświęconych tej roślinie przeważały prace naukowe z zakresu jego uprawy.

dr Henryk Piesiewicz, Jan Hołownia, Marta Kiełczewska

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji