...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Papier, słoma, mączka kukurydziana i otręby wracają do łask!

Za 3 lata sprzedaż jednorazowych sztućców, naczyń i innych tego typu wyrobów z plastiku na terenie Unii Europejskiej będzie niele­galna. Warto więc zapoznać się z alternatywnymi rozwiązaniami i powoli się z nimi oswajać.

O możliwościach, korzyściach i o tym, czy ekologiczne jednorazówki będą tańsze z Marcinem Niedzielskim i Krzysztofem Nowakiem – właścicielami wrocławskiej firmy Cantino – rozmawiała Anna Olszewska-Adamowicz.

Anna Olszewska-Adamowicz: Zakaz handlu jednorazowymi plastikowymi opakowaniami i produktami wejdzie w życie w 2021 roku. Parlament Eu­ropejski przegłosował nowe prawo.
Sprzedaż takich wyrobów na tere­nie UE będzie wówczas nielegalna. W piekarniach, cukierniach, lodziar­niach czy punktach ze świeżymi so­kami jednorazowe opakowania z plastiku trzeba będzie płynnie za­stąpić produktami, które Unia ak­ceptuje. To krok w dobrą stronę? Czy nie utrudni nazbyt pracy tym, którzy korzystają z takich opakowań na co dzień?
Marcin Niedzielski: Zakaz sprzedaży opa­kowań plastikowych naszym zdaniem nie jest żadnym utrudnieniem, a to dlatego, że dostępne są liczne alternatywne rozwiązania. Jednym z nich jest PLA, czyli w pełni biode­gradowalny materiał wykonany z odnawial­nych surowców naturalnych, m.in. z mączki kukurydzianej. Wspominam o nim, ponie­waż oprócz tego, że jest to ekologiczna al­ternatywa dla plastiku pod względem czasu, w jakim w pełni się rozkłada bez szkody dla środowiska (85-90 dni), to wyglądem produk­ty wykonane z PLA bardzo przypominają pla­stik – podobieństwem jest przezroczystość!


FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL

 

Zastąpienie plastikowych opakowań, sztuć­ców, słomek czy kubków ekologicznymi przynosi same korzyści dla nas jako konsu­mentów i dla naszego środowiska. Na na­szej stronie www.cantino.pl znaleźć można wszystkie kształty, rozmiary i pojemności jednorazowych opakowań powszechnie uży­wanych w lokalach o profilu gastronomicz­nym i nie tylko. Wejście w życie tej ustawy nie oznacza, iż musimy zrezygnować ze znanych nam opakowań, a właściwie znanych kształ­tów – wystarczy zmienić materiał, z jakiego są produkowane, na ekologiczny i przekonać się, jak wiele korzyści się za tym kryje. Jako świadomy konsument zdecydowanie uwa­żam, że jest to krok w dobrą stronę!

Jakie tworzywa będą biodegradowalne na tyle, aby zyskać unijną akceptację?
M.N.: Tak jak wspomniałem, jednym z ta­kich tworzyw jest PLA wytwarzany z odna­wialnych surowców naturalnych. Opakowania
z niego wykonane są w pełni biodegrado­walne, w warunkach kompostowania (duża wilgotność – 60% i wysoka temperatura – powyżej 60°C) ulegają rozkładowi w ciągu około 90 dni. W każdym kompostowniku za­chowane są takie warunki, więc nie jest to ani kosztowny, ani skomplikowany proces. W przypadku gdy warunki te nie zostaną osiągnięte, czas rozkładu wydłuży się do około 6 miesięcy – opady deszczu, słoń­ce, wiatr czy nawet śnieg zadbają o to, aby nasz widelec, kubek lub słomka zamieniły się w naturalny nawóz.

Proces biodegradacji jest obiegiem zamknię­tym, w którym nic nie ginie: z roślin wytwa­rzany jest PLA (i nie tylko), z którego powstaje np. kubek, ten z kolei po zużyciu (pod wpły­wem warunków atmosferycznych) zamienia się w kompost użyźniający glebę, na której wyrośnie nowa roślina i proces rozpocznie się od nowa.


FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL

 

PLA to niejedyne biodegradowalne tworzy­wo, które zyskuje unijną akceptację. Nie można w tym miejscu nie wspomnieć o ta­kich materiałach jak trzcina cukrowa, liście palmowe czy otręby pszenne, z których wykonywane są talerze, miski, półmiski i wszelkiego rodzaju opakowania na dania na wynos, sałatki, zupy czy lody. Czas rozkładu tych materiałów jest taki sam jak w przypad­ku PLA. Wyjątkiem są naczynia wykonane z otrąb pszennych – tu czas rozkładu wynosi tylko 30 dni, a to dlatego, że otręby są produk­tem spożywczym i wystarczy im tylko trochę wilgoci, np. opady deszczu. Talerze z otrąb są tak naturalne, że można je zjeść – w ich składzie nie ma nic poza otrębami pszennymi, a te są bardzo zdrowe!

Na naszej stronie www.cantino.pl sklasyfiko­waliśmy wszystkie najpopularniejsze rodzaje opakowań ekologicznych w kilkunastu kate­goriach sugerujących przeznaczenie każdego z produktów. Dodam jeszcze, że firma Cantino posiada w swojej ofercie wyłącznie ekologicz­ne produkty najwyższej jakości.


Jak papierowe opakowania, to najlepiej z okienkiem, przez które konsument może ocenić produkt. A jak okienko, to najlepiej wykonane z PLA, które ulega 100% biodegradacjiopakowania


FOT. ARCHWIUM WWW.CANTINO.PL

 

Do łask wrócą papier i otręby? W co bez­piecznie zapakować ciasta bądź chleb? Torby papierowe są obecne zwłaszcza w piekarniach, ale co z pla­stikowym okienkiem?
Krzysztof Nowak: Jesteśmy przekonani, że papier, podob­nie jak otręby, będzie coraz po­pularniejszym wyborem wielu z nas. Otręby, tak jak trzcina cu­krowa, mogą być podgrzewa­ne w piekarniku, dzięki czemu z powodzeniem można wykorzystać te ma­teriały w piekarniach jako formę do ciast czy nawet chleba. (...)

Dalszą część wywiadu (65%) przeczytają Państwo w pełnym numerze Mistrza Branży (numer styczeń 2019). 
Zachęcamy do wykupienia prenumeraty lub numerów archiwalnych.

 


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji