...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Smakowity biznes, czyli co się działo na targach POLAGRA 2023

Ogrom wrażeń, niemal 200 wystawców z ponad 30 krajów, dziesiątki godzin rozmów biznesowych. Do tego konkurs kulinarny, piekarski, festiwal kawy oraz debaty, szkolenia i prelekcje. To wszystko przez trzy dni, podczas targów POLAGRA, które tradycyjnie odbyły się w Poznaniu.

POLAGRA 2023 przeszła do historii. Tegoroczna edycja zgromadziła niemal 200 wystawców i niemal 10,5 tys. zwiedzających. Czekały na nich produkty, maszyny i urządzenia, nowoczesne technologie i rozwiązania. Nic dziwnego, że pawilon nr 5 Międzynarodowych Targów Poznańskich wypełnił się po brzegi. Trzy dni, 27–29 września okazały się bowiem czasem niebanalnych spotkań i biznesowych rozmów. Było to też miejsce dla nowoczesnych produktów, urządzeń i technologii. 23 najlepsze z nich otrzymały – tradycyjnie już – Złote Medale Grupy MTP. 18 trafiło w ręce wystawców salonu Food, pięć przyznano wystawcom salonu Foodtech. Do tego grona dołączyli laureaci statuetek Acanthus Aureus przyznawanych za najlepsze stoiska.

 

Tych z pewnością na targach POLAGRA nie brakowało. Swoje rozwiązania i produkty oferowały firmy specjalizujące się w produkcji, przetwórstwie, dystrybucji żywności, a także rozwiązań dla gastronomii.

Po raz pierwszy swoje stoisko zaprezentowała Polska Izba Mleka i jej partnerzy. Swoją obecność mocno zaznaczyła też branża mięsna. Jej reprezentanci gościli na stoisku „Mięso z Polski”, na którym przez trzy dni trwały degustacje potraw stworzonych przez szefów kuchni.

Rzeczowe rozmowy, ekspercka wiedza
Tegoroczna POLAGRA stała się miejscem inspirujących rozmów i debat. O sytuacji na rynku spożywczym rozmawiali m.in. wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Ryszard Bartosik, Paweł Meyer – zastępca Głównego Lekarza Weterynarii i Witold Choiński – prezes Związku Polskie Mięso.

Kolejna z debat dotyczyła bezpieczeństwa żywności w logistyce, transporcie i gastronomii. Rozmawiano również o mięsie komórkowym, pozyskiwaniu funduszy na rozwój przemysłu spożywczego.

Sceny służyły także za miejsce szkoleń. Cztery z nich – dotyczące przeciwdziałania marnowaniu żywności, recyklingowi opakowań ich oznakowaniu oraz urzędowych kontrolach żywności – przeprowadzili przedstawiciele kancelarii prawnych. Pięć kolejnych eksperci poświęcili praktycznym i ekonomicznym elementom funkcjonowania firm branży gastronomicznej.



Mistrzowie w swoim fachu
Kulinarne emocje sięgnęły zenitu w czwartek, 28 września, podczas uroczystej gali Kulinarnego Pucharu Polski. 21. edycja tego konkursu trwała dwa dni, a uczestniczyło w niej sześć kucharskich duetów.
Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2023 zostali Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Drugie miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, a trzecie Serhii Kurmyshev i Bartosz Lehmann.

Po dwóch dniach ciężkiej pracy, godzinach stresu i niepewności, w piątek, 29 września poznaliśmy najlepsze prace uczestniczek i uczestników Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Kategorię zawodowców wygrał Michał Hajnrych, drugi był Juliusz Gozdek, a trzeci Bartosz Wróblewski. Profesjonalizmem i umiejętnościami wykazali się także uczniowie. W tej kategorii zwyciężył Robert Szczabła. Drugie miejsce zajęła Natalia Pintera, a trzecie Oliwier Rączka.

Przez dwa dni trwało także Forum Piekarskie Zdrowe Pieczywo. To miejsce spotkań mistrzów piekarstwa, pokazów, połączone z degustacją i edukacją na temat zdrowego pieczywa.

O zwycięstwie w kategorii amatorów zdecydowało. Pierwsze miejsce zajął Marcin Pawlikowski, a drugie Daria Wasielewska. Miejsce na podium uzupełnił Wieńczysław Nabrzyski.

 

Bardzo interesującą kategorią są Koła Gospodyń Wiejskich. Jak udowodniły poprzednie edycje konkursu, startują w niej nie tylko panie. Pierwsze miejsce wywalczyła Krystyna Michalczuk, drugie Barbara Płonka, a trzecie Marek Bobin.
Nowościami i – jak się okazało – doskonałym uzupełnieniem tegorocznych targów POLAGRA były strefa herbaty i Festiwal Kawy, które przyciągnęły pasjonatów i amatorów trunków, których zapach unosił się przez trzy targowe dni. POLAGRA 2023 przeszła więc do historii.

Kolejną edycję zaplanowano na 25–27 września 2024 r.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji