...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Lekkie i puszyste zefirki

Zefirki to wyjątkowe słodycze, które charakteryzują się lekką, puszystą konsystencją i owocowym smakiem. Są popularne w krajach Europy Wschodniej i coraz bardziej doceniane na całym świecie. Dzięki delikatnej strukturze, stanowią doskonały dodatek do deserów, cieszą się też popularnością jako samodzielna przekąska.

Pochodzenie tego deseru jest niejasne i stanowi przedmiot wielu spekulacji. Jedno jest pewne – zefir to hybryda pastili, czyli jednego z najzdrowszych wyrobów cukierniczych. Jej składnikami są owoce, jagody i miód. Rosyjska pastila znana jest od XIV wieku , a około 100 lat później zaczęto dodawać białka, aby wyglądała bardziej apetycznie i biało. Powszechnie uważa się, że Francuzi wpadli na pomysł dodania do pastili ubitych białek, a następnie nazwali ten nowy puszysty wyrób cukierniczy zefir . Ten deser zaczął być produkowany w XIX wieku właśnie we Francji.

 

Czym dziś jest słodkość dostępna pod tą nazwą? To miękkie wyroby cukiernicze wykonane z cukru, przecieru owocowego, białek jaj i substancji zagęszczających, takich jak pektyna lub agar-agar. – Sama produkcja nie jest trudna, ale przed sprzedażą zefir powinien się ustabilizować, zajmuje to od 5 do 24 godzin, w zależności od przepisu i warunków środowiskowych. Specjalny sprzęt jest potrzebny, używamy robota kuchennego, który pomaga ubijać masę, również termometru do cukru, sita, worka do ciasta i wagi – mówi właścicielka pracowni cukierniczej specjalizującej się w produkcji zefirów Alina Cherednychenko.
Jej przygoda z produkcją pianek zaczęła się rok temu, kiedy postanowiła przekształcić dotychczasową pasję do słodyczy w prawdziwą sztukę. Najpierw eksperymentowała z różnymi przepisami i składnikami w małej domowej kuchni, dążąc do stworzenia idealnego zefiru. A już w grudniu 2023 r. otworzyła kawiarnię z deserami, w tym z zefirami.
Słodkości produkowane w krakowskim Domu Zefira zachwycają kształtami, dodatkami, smakami i kolorami. – Możemy je urozmaicać owocami, orzechami, czekoladą czy przyprawami – zaznacza ich twórczyni. I dodaje: – W ofercie mamy zefiry z różnymi nadzieniami. Dodajemy dwa rodzaje barwników: naturalny i syntetyczny, co oznacza, że przecier z owoców nadaje własny kolor, ale jeśli klienci chcą inny, dodajemy barwnik spożywczy.

 

Specjalnością firmy są bukiety złożone z piankowych kwiatów. Z masy można stworzyć różne kształty. – Robi się to na różne sposoby, w zależności od pożądanego kształtu i rozmiaru. My w pracowni używamy tylek cukierniczych, umieszczając masę w worku cukierniczym i wyciskając ją na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem lub silikonową matą. Zaletą tego rozwiązania jest to, że można łatwo tworzyć klasyczne kształty, takie jak spirale, kwiaty lub inne kształty dekoracyjne. Można również użyć form silikonowych – wyjaśnia Alina.

Piękne bukiety lub pudełka wypełnione piankowymi kwiatami są idealną propozycją na prezent na wyjątkową okazję. – Nasze zefirki są często zamawiane na różne okazje, ponieważ ich delikatny smak i atrakcyjny wygląd sprawiają, że są idealnym dodatkiem do wielu wydarzeń. Okazje, na które najczęściej są zamawiane, to: urodziny, wesela, baby shower, święta i imprezy firmowe – mówi właścicielka kawiarni.

 

Przy pomocy foremek i tylek masę piankową można formować,
nadając jej najróżniejsze kształty. W krakowskim Domu Zefira
królują rozmaite kwiaty, które stanowią pomysł na wyjątkowy
jadalny prezent

 

Średni koszt takiego bukietu wynosi 150 zł. Można też kupić pojedyncze sztuki. Zwykły zefir kupimy już za 5 złotych, a kwiat z zefira to wydatek od 4 do 12 złotych, w zależności od rodzaju. Obecnie firma ukierunkowana jest głównie na sprzedaż klientowi detalicznemu, ale planuje współpracować również z firmami. – Tak, zefirki mogą być używane do dekoracji ciast, deserów, tortów! Ich lekka i puszysta tekstura oraz estetyczny wygląd sprawiają, że są świetnym wyborem. Można je układać na wierzchu tortu, tworząc wzory i kompozycje, a także używać jako ozdoby boczne. Czekamy na odpowiedzi od domów weselnych i hoteli w sprawie współpracy – deklaruje. – Każdego miesiąca produkujemy różną ilość zefirów, wszystko zależy od zamówień. Czasem częściej zamawiane są zestawy z kwiatami, a czasem zwykły zefir. Dlatego nie możemy podać konkretnej liczby, ale zwykłe zefiry zawsze są dostępne w naszej kawiarni, natomiast kwiaty częściej robimy na zamówienie – wyjaśnia.
Produkcja zefirów nie wymaga specjalistycznych sprzętów, nakładu finansowego, ma jednak pewne wady. Słodkości te mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia, zwykle wynosi on od 7 do 14 dni, ale dokładny czas może się różnić w zależności od składników i warunków przechowywania. Jak przechowywać zefirki? W suchym i chłodnym miejscu, w hermetycznym pojemniku, nie w lodówce. Przestrzegając tych zasad, można cieszyć się świeżością i delikatnością zefirków przez cały okres przydatności do spożycia.

 


Ciekawostki
Nazwa słodkich pianek pochodzi od imienia greckiego boga zachodniego wiatru Zefira. Do dziś jest synonimem ciepłego, lekkiego i delikatnego wiatru. Niektórzy utożsamiają zefir z piankami marshmallow, jednak pomimo formalnego podobieństwa są one inne. W marshmallow – w przeciwieństwie do zefiru – nie ma jajek.
W ZSRR zefir był jednym z najbardziej lubianych słodyczy, tanim i powszechnie dostępnym. Dostępne były trzy rodzaje: biały, różowy i biało-różowy. Można go było kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Czwarty rodzaj zefiru był pokryty czekoladą i był najrzadszy. Moja babcia twierdziła, że ??było go tak mało, że nazywano go „deficytem”.


 

Oprócz zefirków firma produkuje również inne słodkości, aby sprostać gustom klientów. Aktualnie oferta obejmuje: cake popsy, czekoladki, cukierki, praliny i ciasteczka.
Alina Cherednychenko deklaruje, że dopiero zaczyna rozwijać skrzydła. – Uwielbiam tworzyć nowe smaki, cieszy mnie widok uśmiechniętych twarzy naszych klientów. Dbam o każdy detal: od wyboru najlepszych składników po estetyczne pakowanie wyrobów, doceniam też możliwość eksperymentowania z nowymi recepturami i technikami. Kto wie, może za jakiś czas, gdy dojdę do perfekcji w tym, co robię, będę prowadzić szkolenia z produkcji zefirów, bo to naprawdę fantastyczny produkt. Póki co cały swój czas i serce oddaję prowadzeniu kawiarni.




Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji