...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Katalog Produktów i Usług

  • Katalog reklam - Mistrz Branży styczeń 2016

    Katalog reklam - Mistrz Branży styczeń 2016

    Indeks reklam

    AKO - PĄCZEK 10%
    BakerLink - Idealne urządzenia do produkcji naturalnych zakwasów
    Erg System - Kupuj atestowane skrzynki, polegaj na rzetelnym dostawcy
    Geth - Miesiarki, linie do produkcji pieczywa i bułek,  krajalnice, ubijaczki, mylki, maszyny myjące...
    Kruszwica - Teraz Solfryt to Maestro Sol. Nowa generacja frytur.
    Magorex - Uniwersalne smażalniki do pączków, nadziewarki do pączków. Kupuj online: sklep.magorex.pl
    MarketingFanpage - Kompleksowe usługi marketingowe dla Twojej firmy
    Martin Braun/Grados - Tłuste Nagradzanie na Czwartkowe Pączkowanie: kremy, nadzienia, marmolady
    PAN Centrum Słodkiej Dekoracji - Polski producent folii czekoladowych. Album: “Wykwintne Desery Polskie”.
    Pastry Creation - Prawdopodobnie największy wybór folii karotenowych w Polsce
    Pfahnl Polska - Rozwiązania na miarę dzisiejszych czasów: koncentraty, polepszacze, chlebowe mixy, budynie, masy...
    Prospona - Na tłusty czwartek polecamy: nadzienia, marmolady, płatki róży z cukrem
    UNIFERM Polska - Nowy wymiar pączka. Miękisz, smak, charakter...
    Zeelandia - Berliner 2500 - kruche i delikatne pączki i ciasta drożdżowe.


    IMPREZY BRANŻOWE
    Targi Expo Sweet  21-24 lutego 2016, Warszawa
    Targi FOOD-to-GO  3-4 lutego 2016, Gdańsk
    Targi Polagra Tech  25 - 29 września 2016, Poznań
    Targi SweetTARGi.  12-14 marca 2016, Katowice
    Targi WorldFood Warsaw  19 - 21 kwietnia 2016, Warszawa

    PONADTO
    - Flash News
    - Skuteczne sposoby pozyskiwania leadów
    - Sztuka ekspozycji czyli o tacach wystawowych słów kilka
    - Hurtownie Partnerskie - Adresy hurtowni branżowych z całej Polski

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • Katalog reklam - Mistrz Branży grudzień 2015

    Katalog reklam - Mistrz Branży grudzień 2015

    indeks reklam

    AKO - Ciasto piernikowe. Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia
    APC-BACK EUROP Polska - Pogodnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia
    BakerLink - Idealne urządzenia do produkcji naturalnych zakwasów. Wesołych Świąt!
    CSB System - Biznesowe rozwiązania IT dla całego przedsiębiorstwa
    Darpol - Niech radość i pokój Świąt i poczucie spełnienia towarzyszą w 2016 roku
    Dekor Pol - Wykrojniki, masy cukrowe, maty i proszek do cukrowych koronek, dekoracje z cukru...
    Erg System - Zrób prezent swojej firmie - zamów skrzynki a na nich bezpłatny nadruk
    Geth - MIWE athlet XXL ma teraz młodszego brata - MIWE athlet L
    Ibis - Piece piekarnicze i miesiarki
    Jagr - Nowość: twarogi na serniki i drożdżówki. Wesołych Świąt!
    Kruszwica - Olej Maestro nadaje charakter świątecznym wypiekom
    Lebo - Serdeczne życzenia wielu radosnych doznań z okazji Świąt Bożego Narodzenia
    Lesaffre Polska - Życzymy Świąt pełnych radości i ciepła
    Magorex - Takie rzeczy tylko w MAGOREX. Wesołych Świąt!
    Martin Braun/Grados - Cremotions - linia profesjonalnych kremów dla cukiernictwa
    Masz Gliwice - Sprawdź naszą ofertę i wymień starą maszynę na nową
    Modecor - DECOJET REVOLUTION - rewolucja zbiornikowa
    Nestor - Życzy Wesołych Świąt
    Pastry Creation - Puree owocowe, dekoracje czekoladowe, folie i barwniki do czekolady, cukry...
    Pfahnl Polska - Składamy serdeczne życzenia wszelkiej pomyślności i niepowtarzalnej atmosfery
    Prospona - Pełnych spokoju, ciepła i radości Świąt Bożego Narodzenia
    Stieler Studios - Fotografia profesjonalna. Muzyka filmowa. Studio nagrań.
    Sempre - Odkryj z nami magię Świąt. Asortyment dla cukierni, kawiarni i restauracji. Cukieteria.pl
    Uldo Polska - Spokojnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia
    UNIFERM Polska - Najserdeczniejsze życzenia z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia
    Wiesheu Polska - Zdrowych i wesołych Świąt i udanego wejścia w 2016 rok!
    Winkler Wachtel Polska - Found in the best bakieres of the world. Wesołych Świąt!

    IMPREZY BRANŻOWE
    Targi Expo Sweet 21-24 lutego 2016, Warszawa
    Targi FOOD-to-GO 3-4 lutego 2016, Gdańsk
    Targi ISM 2016 31 stycznia - 3 lutego 2016, Kolonia, Niemcy
    Targi SweetTARGi 12-14 marca 2016, Katowice
    Targi WorldFood Warsaw 19 - 21 kwietnia 2016, Warszawa

    PONADTO
    - Flash News
    - Prenumerata drukowanego wydania Mistrza Branży
    - Skuteczna reklama w portalu Facebook
    - Hurtownie Partnerskie - Adresy hurtowni branżowych z całej Polski

    zobacz na platformie ISSUU (okienko poniżej) lub ściągnij AKTUALNY PDF

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • Katalog reklam - Mistrz Branży październik-listopad 2015

    Katalog reklam - Mistrz Branży październik-listopad 2015

    INDEKS REKLAM
    BakerLink -  Idealne urządzenia do produkcji naturalnych zakwasów
    FRITSCH Polska - Z miłości do ciasta. Oto wschodzi słońce!
    Hurtownie Partnerskie - Dane teleadresowe hurtowni na terenie całej Polski
    Kruszwica - Mistrzowskie NAGRODY, IV edycja. Kupuj produkty Kruszwicy, zbieraj punkty, wymieniaj je na nagrody.
    Magorex - Tace wystawowe
    MarketingFanpage -  Zaprojektujemy dla Ciebie nowoczesną, przejrzystą i skuteczną stronę www
    Pfahnl Polska - Gwarancja wypieków o najwyższej jakości, doskonałym smaku i bardzo szerokiej gamie asortymentowej
    UNIFERM Polska - FermFresh. Naturalnie do pieczywa...


    IMPREZY BRANŻOWE
    Kruszwica - .Spotkanie z Leonardo di Carlo - gwiazdą włoskiego cukiernictwa.
    Targi Expo Sweet - 21 - 24 lutego 2016, Warszawa.
    Targi SweetTARGi - 12-14 marca 2016, Katowice
    Targi WorldFood Warsaw - 19 - 21 kwietnia 2016, Warszawa.


    PONADTO
    - Flash News
    - Goplana i Solidarnosc w sklepach firmowych Colian
    - Mistrzowskie Nagrody, IV edycja
    - Prenumerata drukowanego wydania Mistrza Branży

    zobacz na platformie ISSUU (okienko poniżej) lub ściągnij AKTUALNY PDF

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • Album „Wykwintne desery polskie”

    Album „Wykwintne desery polskie”

    23 najlepszych polskich cukierników, 300 stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się tego typu kulinarnego albumu. Premiera przygotowanej przez Wydawnictwo BOSZ ekskluzywnej publikacji będzie miała miejsce pod koniec listopada 2015 r.

    „Wykwintne desery polskie” bezpośrednio nawiązują do albumu „Wykwintna kuchnia polska”, uhonorowanego trzecią nagrodą w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013. Jest to jedno z najważniejszych na świecie wyróżnień od wydawnictw kulinarnych.

    Album czerpie z najlepszych polskich tradycji cukierniczych, przedstawiając klasyczne wypieki i desery w sposób nowoczesny, zaskakując nowatorstwem zestawienia smaków oraz form. Przepisy w nim zaprezentowane stworzyli najwybitniejsi polscy cukiernicy, m.in. Paweł Małecki, Janusz Profus, Robert Główka, Małgorzata Weber i Joanna Klimas-Profus. Wyśmienite słodkości zostały artystycznie zaaranżowane, dzięki czemu przepisom towarzyszą piękne fotografie.

    Przeczytaj o kulisach powstania albumu >>

    Również tym razem, podobnie jak w przypadku wcześniejszego albumu kulinarnego, patronat nad dziełem objęła pierwsza dama RP, małżonka byłego prezydenta Anna Komorowska, która napisała słowo wstępne otwierające publikację. Pani Anna Komorowska jest także autorką niektórych prezentowanych przepisów. Napisania historycznego wstępu, pełnego inspirujących ciekawostek na temat polskich słodkich specjałów podjął się Jan Łoziński. Czytamy w nim m.in., że „polskie desery – niegdyś nazywane „wetami” i „cukrami” – swój zróżnicowany i bogaty smak zawdzięczają między innymi wielowiekowym kontaktom Rzeczypospolitej ze Wschodem i Zachodem Europy – wpływom kuchni orientalnej, włoskiej, francuskiej, niemieckiej litewskiej i ruskiej. Nasi cukiernicy i piekarze swoje inspiracje czerpali także z ludowych przepisów, ustnie przekazywanych z pokolenia na pokolenie we wszystkich regionach kraju …”.

    W tworzeniu przepisów i albumu udział wzięli cukiernicy: Tomasz Deker, Mateusz Dziwosz, Michał Doroszkiewicz, Adam Freus, Rafał Gajownik, Robert Główka, Wioletta Jaworek, Joanna Klimas-Profus, Konrad Korszla, Jerzy Łukasik, Paweł Małecki, Paweł Mieszała, Maciej Pięta, Paweł Pojawa, Janusz Profus, Iga Sarzyńska, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa, Sebastian Szmyd, Marta Truskolawska, Magorzata Weber, Małgorzata Wróblewska-Blikle oraz Marcin Zawadzki.

    „Wykwintne desery polskie”
    stron: 280
    format: 270 x 350 mm
    cena: 290 zł

       
     

    ZAMÓW JUŻ DZIŚ
    Od stycznia album „Wykwintne desery polskie” dostępny jest w redakcji „Mistrza Branży”w cenie: 290 zł brutto + koszt wysyłki: 13 zł

    Zamówienia: prenumerata@mistrzbranzy.pl,
    tel. 881 610 660, 32 729 96 80

     

     

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Wydawnictwo BOSZ
    sprzedawca
    Mistrz Branży

    cena 290,00 zł

  • Katalog reklam - Mistrz Branży wrzesień 2015

    Katalog reklam - Mistrz Branży wrzesień 2015

    AKO - Nowość: chleb o bardzo niskiej zawartości glutenu
    Bakels Polska - Receptury: Ucierane z owocami, Sernik z malinami. Ucierane czekoladowe.
    BakerLink - Idealne urządzenia do produkcji naturalnych zakwasów. Zapraszamy na BAKEPOL, paw. C, stoisko 16
    Barbara Luijckx - Odkryj naszą nową markę - BarbaraDecor
    BCC Polska -  Producent przyczep i pojazdów specjalnych
    CSB System -  Biznesowe rozwiązania IT dla całego przedsiębiorstwa
    CSM Polska - Akcja promocyjna “Witaj szkoło”. Smaczne i zdrowe kanapki na II śniadanie.
    Dekor Pol - Dekoracje cukiernicze: wykrojniki, masy cukrowe, posypki...
    Erg System - Skrzynki transportowe, skrzynki do butelek, palety, wózki transportowe... Nadruk gratis*
    FRITSCH Polska - Z miłości do ciasta. Oto wschodzi słońce!
    Geth - Nasi pracownicy - Twoje zadowolenie i spokój. Twój spokój - Nasze zadowolenie.
    Hellopak - Zapraszamy na IBA 2015, Hala B3, stoisko 259
    Hert - Chłodniczy rozkład sił
    Hurtownie Partnerskie - Dane teleadresowe hurtowni na terenie całej Polski
    Ibis - IBIS: miesiarki spiralne, piece sklepowe, piece termoolejowe
    Jagr - Nowość: Twarogi na serniki i drożdżówki
    Kandy - Lauretta - termostabilne nadzienie kremowe i owocowe. Zapraszamy na BAKEPOL, paw. C, stoisko 40
    Kruszwica - Spotkanie z Leonardo di Carlo - gwiazdą włoskiego cukiernictwa
    Kruszwica - Rusza kolejna edycja Podwieczorków z Akademią Mistrza
    Kruszwica - Poczuj różnicę. Sprawdź, jak olej Maestro nadaje charakter wypiekom.
    Lebo - Akcesoria piekarnicze i cukiernnicze. Blachy i wózki do wszystkich rodzajów pieców.
    Lesaffre Polska - Nowość: polepszacz do odroczonego wypieku pieczywa
    Magorex - Blachy, formy i zestawy form AluSteel. Zapraszamy na BAKEPOL, paw. C, stoisko 22
    MarketingFanpage - Zaprojektujemy dla Ciebie nowoczesną, przejrzystą i skuteczną stronę www
    Masz Gliwice - Odwiedź nasze stoisko na BAKEPOL - zapewniamy solidne rabaty targowe.
    Martin Braun/Grados - Krem Cytrynowy - Kremowe orzeźwienie! Również receptura na ciasto Mojito
    Młyny Szczepanki - Mąki żytnie, pszenne, specjalistyczne, paczkowane, gotowe mieszanki wypiekowe
    Pfahnl Polska - Gwarancja wypieków o najwyższej jakości, doskonałym smaku i bardzo szerokiej gamie asortymentowej
    Polmarkus - Dni otwarte 20-21.10.2015, Pyskowice. Program.
    Sarana - Płyty Glasbord na ściany i sufity
    Sempre - Receptura: Mascarpone z maliną
    Sempre - Najwyższej jakości asortyment cukierniczy. Pernigotti.
    Targi Bakepol - 10-13 października, Lublin
    Targi Food to Go - 3-4 lutego 2016, Gdańsk
    Targi Natura Food - 2-4 października 2015, Łódź
    Targi SweetTARGi - 12-14 marca 2016, Katowice
    Technicoat - Powłoki teflonowe dla piekarstwa. Zapraszamy na BAKEPOL, paw. A, stoisko 25
    Uldo Polska - Zapraszamy na spotkanie z naszymi produktami na BAKEPOL, paw. C, stoisko 29
    UNIFERM Polska - Premiera: Inspiracje smaków pieczywa... BAKEPOL, paw. C, stoisko 31
    Wiesheu Polska - Piece do każdego rodzaju ciasta. Zapraszamy na BAKEPOL, paw. C, stoisko 6
    Winkler Wachtel Polska - Technika chłodnicza, która pozwala na więcej. Zapraszamy na BAKEPOL, paw. C, stoisko 30

    PONADTO
    - Strefa Mistrza Branży na targach BAKEPOL “Manufaktura Smaku i Chleba”
    - O Kobietach, Z Kobietami, Dla Kobiet. Zaproszenie na spotkanie na BAKEPOL (11.10)
    - Nowości prezentowane na targach BAKEPOL
    - Biblioteczka Mistrza Branży
    - Flash News
    - Ogłoszenia

    zobacz na platformie ISSUU (okienko poniżej) lub ściągnij AKTUALNY PDF

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • "Chlebna podróż" autorstwa Piotra Goszczyckiego

    "Chlebna podróż" autorstwa Piotra Goszczyckiego

    Trzymam w ręku tom wierszy Piotra Goszczyckiego „Chlebna podróż”. Goszczycki jest piekarzem i poetą, który z niejednego pieca chleb jadł. Pewnie dlatego wiersze zamieszczone w książce są pełne, głębokie i nieśpieszne. Czas smakuje powoli. I chleb smakuje powoli. A wiersze (...) przejmujące – pisze Mirosław Pisarkiewicz.

    Mój dziadek był piekarzem. Miał dwie własne piekarnie. I moja żona czasem wypieka chleb. Dobry, choć nie taki jak w dzieciństwie, gdy jeździłem do stryjecznych dziadków do Jackowa, gdzie był w podwórzu domek niewielki z piecem chlebowym. Bochny wychodziły z niego potężne i jadło się ten chleb cały tydzień ze smakiem. Niewiele pamiętam z technologii wypieku. Nas – dzieciaki wysyłano za stodołę byśmy narwali ładnych liści łopianu czy łopuchu, jak kto woli. Myliśmy je w studziennej wodzie, a po wysuszeniu chyba na nich układano chlebowe ciasto do wypieczenia. Może coś pokręciłem, ale chleb robiony był i pozostał w pamięci.

    Czym jest chleb? W sensie materialnym podstawowym pożywieniem. W metafizycznym codziennym fundamentem świata. Obok wody i powietrza jest rudymentem życia. W wymiarze poetyckim to przenikanie wszystkiego, wszechobecność. Każdy przecież spożywa go właściwie wiele razy dziennie i każdy ma mnóstwo opowieści z nim związanych. Myślę, że nie ma osoby, która nie miałaby opowieści o chlebach, z którymi się zetknęła w swoim życiu, historii z których nie dałoby się ułożyć pokaźnego eseju, opowiadania, gawędy.

    Chleb nasz powszedni, o który prosimy w modlitwach i którego zwyczajnie domaga się nasze ciało. I chleb metaforyczny napełniający duszę energią do marzeń.

    Trzymam w ręku tom wierszy Piotra Goszczyckiego „Chlebna podróż”. Goszczycki jest piekarzem i poetą, który z niejednego pieca chleb jadł. Pewnie dlatego wiersze zamieszczone w książce są pełne, głębokie i nieśpieszne. Czas smakuje powoli. I chleb smakuje powoli. A wiersze zawarte w „Chlebnej podróży” przejmujące.

    Redaktorem książki jest wytrawny poeta Dariusz Staniszewski. Dobrze, gdy poetycki tom redaguje ktoś, kto czuje nie tylko literę ale i ducha. Staniszewski czuje ducha i jest zarówno dobrym poetą, jak i redaktorem.

    Piotr Goszczycki łączy na stronach „Chlebnej podróży” dwa główne światy, które w nim współistnieją – kolejowych podróży i tworzenia chleba. Obie rzeczywistości funkcjonują w bogatym doświadczeniu autora i wnikliwej obserwacji świata. Nie są zawieszonymi w próżni wyobraźni literackimi zabawami, ale są opowieściami przeżytymi i przemyślanymi. Nawet jeśli pytania pozostają bez odpowiedzi.

    Każdy z wierszy poprzedza cytat. Autor stawia drogowskazy przed własnymi tekstami i tworzy ze swoich i cudzych słów nowy wymiar odczuwań.

    Wiersze są bardzo muzyczne i nie chodzi  o liczne cytaty z klasyki rocka i innych gatunków muzyki zwanej popularną, ale o ocieranie się rytmu wierszy o granice między tym, co do czytania, a tym, co można zaśpiewać. „Piwnica pod Baranami” wykonywała treść rachunków restauracyjnych czy mandatów i biletów – zaśpiewać można wszystko. Tu jednak mamy do czynienia z tekstami, które są muzyczne same w sobie. Po prostu muzycznie płyną słowem.

    Goszczycki jest głęboki, ale i ironiczny. W utworze „Małe wielkie święto” opisuje zapewne początki terminowania w fachu piekarniczym, w którym uczono go tak ważnych czynności jak zamiatanie i układanie wypieku w koszach. Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku. Ta przygoda, jak widać, od prac porządkowych. Ale kto chciałby chleb z brudnej piekarni albo byle jak wrzucony do koszy? Retoryka.

    Czy „Chlebna podróż” jest autobiografią piekarza? Z pewnością tak. Możemy dowiedzieć się z wierszy o pracy przy ceramicznym piecu piekarniczym. O kajzerkach i razowcu. O bezosobowej bułce z nienazwanego miasta. Chałce i chlebie z otrębami. Goszczycki stawia pytanie o wartość pieczywa w filozoficznym tekście „Pomiędzy wersami”. Pieczywa jako strawy fizycznej i metafizycznej. Nie da się chyba tak do końca rozdzielić wszystkich funkcji chleba – w gruncie rzeczy, czy karmi ciało czy duszę, to jest po prostu chlebem, który spożywamy i w którym trwamy. Autobiograficznie opisuje nocny wypiek w starej piekarni Goszczyńskiego, chleb z żurawiną pachnący tradycją i wiosną. I tajemna historia w „Wierszu bezrobotnego piekarza”. W zestawieniu z biogramem zdaje się opowiadać o kryminalnym dramacie, ale nie jest to do końca jasne. Poezja nawet gdy jest autobiograficzna musi być uniwersalna. A tajemnica jest uniwersalna. Bardziej czytelne są wiersze związane z utratą pracy w piekarni. Ale i one tchną jakąś tajemnicą przyczyn i skutków.

    Goszczycki w swojej „Chlebnej podróży” za pomocą filozoficznych pytań przenosi nas w świat religijnych idei etycznych. Eschatologia przeplata się z chlebem, a podróżowanie w przestrzeni z peremptoryjnymi wątkami.

    Autor jest jednocześnie w podróży po świecie i po własnym wnętrzu. Obserwuje ludzi i zdarzenia, ale szuka jednocześnie ich sensu. Bliski jest mu kolejowy peron i szorstkie dłonie piekarza. Łączy światy w całość. Biel mąki i czerń lokomotywy zamienia w wielobarwność świata. W mieście mojej żony był człowiek, który chodził ciągle umorusany, ponieważ pracował jako kominiarz. Pewnego dnia Ewa spotkała go na ulicy białego od stóp do głów – został piekarzem. Połączył dwa żywioły. Identycznie postąpił autor „Chlebnej podróży” – połączył żywioł wypieku z żywiołem podróży, a wszystko położył razem nad antepedium ołtarza wiary i poszukiwania sensu. I doprawił solą historii – opowieści zawarte w wierszach dzieją się w realnym czasie i w realnym świecie, który ma realny wymiar i znaczenie.

    Odwagą jest opowiedzieć Bogu jak wzrasta chleb („Monolog”). Odwagą jest pisanie o intymnej komunii z kromek regionalnego razowca („Obiady w Wejherowie”). Odwagą jest pisanie o chlebach z powstania warszawskiego i tych pleśniejących na śmietnikach. Odwagą w dzisiejszym świecie jest pisanie o Chrystusie jako chlebie wierzących. Odwagą jest jedzenie chleba w nurcie rzeki. I pieczenie tysięcy bochenków 2 kwietnia 2005 r. I bycie bez pracy (byłem – wiem). I mówienie o odejściu bliskich. Odwagą jest ….

    Tom wierszy Goszczyckiego to nie jest zwyczajna układanka z wierszy. To szkic głębokiego traktatu o kondycji człowieka zagubionego w codzienności, zagubionego w sobie. To zachęta do smakowania czasu, przestrzeni, ludzi i wiary. Etos chleba jest etosem człowieczeństwa.

    Wiersze godne polecenia nie tylko dla wielbicieli czytania, ale dla wszystkich zwykłych zjadaczy chleba. Wiersze karmiące intelektualnie i duchowo. Dobre wiersze. Piękne i mądre.

    Mirosław Pisarkiewicz


    Piotr Goszczycki, Chlebna podróż, red. Dariusz Staniszewski, Kraków 2015, ss.78.
    Seria wydawnicza: Szlak Literackiej PKP-Jazdy (Pociąg nr 9), Wyd.: Literacka.pkp-jazda.pl i Wydawnictwo i Drukarnia Towarzystwa Słowaków w Polsce.
    Projekt okładki: Justyna Bartoń-Depa.

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Piotr Goszczycki
    sprzedawca
    Mistrz Branży

    Cena do negocjacji

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe