25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27
kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu
MistrzBranzy.pl
Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail:
dane@mistrzbranzy.pl
Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce
prywatności.
Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji
międzynarodowej.
Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub
ograniczenia przetwarzania.
Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na
przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu
na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane
decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Comprital Polska, twórca programu Giubileo Experience, pozwalającego stworzyć lody o składzie całkowicie zrozumiałym dla konsumenta, bez tłuszczów roślinnych, sztucznych barwników i aromatów, po raz kolejny pomaga przedsiębiorcom otworzyć lodziarnię z prawdziwego zdarzenia.
6 grudnia br., w same mikołajki, pojawiło się nowe miejsce na gastronomicznej (i cukierniczej) mapie Śląska. W Katowicach, przy ulicy Moniuszki, została otwarta kawiarnia Sweet Home Silesia. Jej hasłem przewodnim jest nowoczesne cukiernictwo.
Na Śląsku Cieszyńskim wciąż żywa jest tradycja przygotowania drobnych ciasteczek sięgająca przełomu XVIII oraz XIX w. To tutaj na dwa tygodnie przed Bożym Narodzeniem trwa gorączka wypiekania niezliczonych słodkich drobiazgów. Jej przedsmak można było odczuć podczas uczniowskiego konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy” w Skoczowie.
Sushiritto, ramenrrito, Irish nacho, cronut, słysząc lub czytając te nazwy, mamy wrażenie lekkiego déjà vu. Niby kojarzą się ze znanymi potrawami, ale jest w nich coś dziwnego, niepokojącego. Przekształcenie nazwy ma sugerować, że to zupełnie inny produkt. A jak jest naprawdę?
W literaturze i prasie jest wiele informacji na temat technologii produkcji pieczywa żytniego. Wychodząc z założenia, że nie wszyscy wszystko już przeczytali, podjąłem się zadania, aby w możliwie przystępny sposób omówić zagadnienie produkcji tego popularnego niegdyś pieczywa, głównie chleba, którego spożycie obecnie spada.
W dzisiejszych czasach piekarnie spotkać można niemal na każdym kroku. Ruchliwa ulica, okolice przystanku autobusowego czy osiedlowy pawilon, wszędzie tam roi się od lokali serwujących aromatyczne wypieki.
Choć receptura na piernik jest bardzo, bardzo wiekowa, to właśnie młodzi najchętniej zabierają się za jego pieczenie. I ozdabianie. A nawet budowę piernikowych domków! To jednak nie lada sztuka! Jak tego dokonać, uczniowie uczyli się podczas akcji Wielkie Pierniczenie w Akademii Szkolnictwa AS.