6 grudnia br., w same mikołajki, pojawiło się nowe miejsce na gastronomicznej (i cukierniczej) mapie Śląska. W Katowicach, przy ulicy Moniuszki, została otwarta kawiarnia Sweet Home Silesia. Jej hasłem przewodnim jest nowoczesne cukiernictwo.
Podobne artykuły
Słodka rewolucja nadal trwaDomowe manufakturyPolski cukiernik zdobył 1. miejsce na świecie w konkursie Lorena’s SweetsWłaścicielami Sweet Home Silesia są Magdalena i Tomasz Nowakowie, którzy od dwóch lat prowadzą w Tychach pracownię cukierniczą pod tą samą nazwą. Mają dwudziestoletnie doświadczenie w branży cukierniczej i gastronomicznej (pan Tomasz jest szefem kuchni). Prowadząc pracownię, zaopatrywali inne kawiarnie i cukiernie. Teraz przyszedł czas na to, by otwarcie kawiarni pod własnym szyldem.
W menu nowej kawiarni znajdują się monodesery - musy na bazie belgijskiej czekolady i owoców, na kruchych spodach, z owocową żelką. Cukiernia oferuje też torty, bezy i tradycyjne ciasta.
Ewa Siuda-Szymanowska