...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

10 dni bezpłatnych praktyk dla nauczycieli

Potrzeba matką wynalazków i… genialnych pomysłów. Takich jak ten, na który wpadł Mirosław Łęczycki, właściciel sieci piekarni na Warmii i Mazurach, a który realizuje wspólnie z Krzysztofem Szulborskim, prezesem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Mowa o projekcie Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu.

     
 

Artukuł pochodzi z kwietniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Agnieszka Sulewska: Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu realizowany jest od stycznia bieżącego roku, ale kiedy powstał pomysł?
Mirosław Łęczycki: Ciężko powiedzieć. Pomysł rodził się przez wiele miesięcy. Aż wreszcie zebrałem w sobie tyle odwagi, by zacząć działać. Jako właściciel sieci piekarń wiem, jak ważni są wykwalifikowani pracownicy. To oni tworzą potencjał firmy. Co roku przychodzą do mnie uczniowie szkół gastronomicznych – przyszli mistrzowie piekarnictwa i cukiernictwa. Widzę, jak się starają, jak chłoną wiedzę. Niestety są nieodpowiednio przygotowani. A gdzie leży przyczyna? W szkołach. Właśnie dlatego zaproponowałem Panu Krzysztofowi, byśmy wspólnie zaczęli działać.

Krzysztof Szulborski: Rzeczywiście taka jest prawda. Szkoły nie do końca odpowiednio przygotowują uczniów. Dopiero na stażach czy praktykach uczniowie poznają, jak działają nowoczesne przedsiębiorstwa. Ze swego doświadczenia wiem, że takie programy doskonalenia zawodowego są bardzo potrzebne, bo nauczyciele to doskonali teoretycy, ale z ich wiedzą praktyczną bywa znacznie gorzej.

AS: Jak przebiega współpraca?
MŁ: Bardzo dobrze. Nasz Partner jest utytułowanym mistrzem sztuki kulinarnej. Największym sukcesem jest Mistrzostwo Świata BBQ 2006 we Wrocławiu, Mistrzostwo Republiki Czeskiej w Gulaszu, Brązowy Medal na Olimpiadzie Kulinarnej Erfurt 2008. Każdy z nas ma doświadczenie związane w branżą piekarsko-cukierniczą, tylko, że trochę z innej strony. Po prostu dopełniamy się. Ja bardzo dobrze znam branżę od strony przedsiębiorcy. Jak już wcześniej powiedziałem – szkolę wielu uczniów. Widzę, czego brakuje, w którą stronę należy pójść, by poprawić stan polskiego piekarnictwa i cukiernictwa. Z kolei Pan Szulborski ma bogate doświadczenie w prowadzeniu różnych praktyk, staży. Prowadzi wiele konkursów kulinarnych. Po prostu mistrz w każdym calu.

KSz: Miło słyszeć takie pochwały. Sądzę, że wspólnie wiele zdziałamy i w końcu zmieni się sposób nauczania w szkołach gastronomicznych. Musimy zadbać o przyszłych cukierników, kucharzy, piekarzy. Projekt jest tak skonstruowany, aby wszyscy chętni rozwinęli swoje umiejętności. Zobaczyli i spróbowali pracy w rzeczywistych warunkach. Wzbogacili swój warsztat pracy w sposób merytoryczny i praktyczny.

AS: Jaki jest główny cel projektu? Co Panowie chcą dzięki niemu osiągnąć?
KSz: Głównym celem jest wypracowanie wspólnie z przedsiębiorcami i szkołami nowego podejścia do nauczania praktycznego. Podczas projektu uczestniczki i uczestnicy z całej Polski, pod czujnym okiem ekspertów, wzbogacą swój warsztat pracy. Wszystko po to, aby ich uczniowie zdobyli odpowiednie przygotowanie do podjęcia pierwszej pracy i osiągania tytułów mistrza sztuki kulinarnej, piekarnictwa i cukiernictwa.

AS: Czym ten projekt różni się od innych?
KSz: Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszednim” Nauczyciela Zawodu to wyjątkowa szansa, by całkowicie bezpłatnie nabyć profesjonalne umiejętności związane z praktycznym i teoretycznym funkcjonowaniem przedsiębiorstwa piekarsko-cukierniczego. Unikalnym rozwiązaniem jest dostosowanie praktyk do osobistego profilu zawodowego uczestniczki i uczestnika. I przede wszystkim mistrzowie, którzy będą prowadzić zajęcia i opracowywać ten program doskonalenia. Sądzę, że nie możemy mówić o konkurencji. Przecież każdemu z realizatorów podobnych działań zależy na tym samym. Chcemy mieć cukierników i piekarzy najwyższej klasy.

MŁ: Ważne też jest, że udział w projekcie, dzięki współfinansowaniu projektu przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, jest całkowicie bezpłatny. Zapewnione jest całodniowe wyżywienie, noclegi, materiały piśmiennicze, ubezpieczenie następstw nieszczęśliwych wypadków i profesjonalny strój kucharski z logotypami tego prestiżowego projektu. Zwracane są wszelkie koszty dojazdów. Zadbamy nie tylko o sferę naukową, ale także odkryjemy uroki Warmii i Mazur, gdzie będą odbywały się 10-dniowe praktyki. A podczas 2-dniowych diagnoz zaprosimy Państwa nad nasze piękne morze. Także proponujemy kompleksowy pakiet – mistrzów, którzy podzielą się tajnikami sztuki kulinarnej, w najpiękniejszym miejscu Polski.
AS: Jak długo będzie trwał projekt?
MŁ: Do końca 2014 r. w założeniach projektu mamy zapisanych 260 uczestniczek i uczestników, ale teraz trochę żałujemy, że nie zapisaliśmy większej liczby. Działamy trzy miesiące, a chętnych osób jest mnóstwo. Bardzo dziękujemy za wielkie zainteresowanie.

KSz: Zapraszamy na stronę projektu www.doskonaleniechlebem.pl. Tam zawsze znajdują się najnowsze informacje na temat naszych działań. Oczywiście zapraszamy do wzięcia udziału.

Mirosław Łęczycki, właściciel Piekarni Staropolska, która cieszy się wielkim zaufaniem mieszkańców Warmii i Mazur. Lider Projektu "Doskonalenie Chlebem Powszednim Nauczyciela Zawodu"

Krzysztof Szulborski, szef kuchni, wykładowca i wielokrotny medalista sztuki kulinarnej; współzałożyciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich - Partnera Projektu

Informacje o Projekcie

Projekt Doskonalenie „Chlebem Powszechnym” Nauczycieli Zawodu jest wypracowanym wspólnie z przedsiębiorcami i szkołami nowym podejściem do nauczania praktycznego. Podczas Projektu uczestniczki i uczestnicy, pod czujnym okiem ekspertów, wzbogacą swój warsztat pracy, aby ich uczniowie zdobyli odpowiednie przygotowanie do podjęcia pierwszej pracy i osiągania tytułów mistrza sztuki kulinarnej i piekarsko-cukierniczej.

Projekt obejmuje 2 spotkania diagnozujące organizowane w Pomorskiej Akademii Kulinarnej i 10-dniowe praktyki w przedsiębiorstwie piekarsko-cukierniczym Mirosława Łęczyckiego. Rusza 17 kwietnia. 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji