Jak wiele produktów cukierniczych, tak i muffin ma swoje własne święto!
Amerykańska babeczka zwana muffinem ma dziś, czyli 30 marca swoje święto! Ten anglosaski deser to stosunkowo łatwy wypiek, który przygotowujemy łącząc cukier, mąkę, mleko, tłuszcz (olej bądź masło), jajko plus dodatki (np. czekolada, kakao, rodzynki, wanilia). Narodził się w wiktoriańskiej Anglii jako prosty wypiek z resztek żywności, które wykorzystywały służące. Trzeba było czasu był stał się małą, słodką, elegancką babeczką jadaną w wielu krajach na świecie. Pierowotnie był to placek usmażony z tego, co zostało służbie w kuchni: kawałków chleba, ugotowanych i rozgniecionych ziemniaki oraz kremu. Wypiek stał się na tyle popularny, że z powodzeniem sprzedawano go na ulicy. Muffin man to był uliczny sprzedawca muffinów, noszący z sobą pudełko zawieszone na szyi z partiami angielskich muffinów.