Polska Federacja Producentów Żywności zaprasza do udziału w konferencji „AKADEMIA PFPŻ ZP – jakość i bezpieczeństwo żywności” 18-20 kwietnia 2012 r. w Hotelu Pan Tadeusz w Serocku.
Konferencja jest przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych dla pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnymi za sprawy legislacyjne.
Tematyka
I dzień 18.04.2012
– Wymagania higieniczne w produkcji i obrocie żywnością – uregulowania prawne
– Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności
– Dodawanie witamin i składników mineralnych do produktów spożywczych – wymagania prawne i deklaracja na opakowaniach wyrobów
– Identyfikowalność w łańcuchu spożywczym – znaczenie w sytuacjach kryzysowych
– Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym – kwestie praktyczne z punktu widzenia przedsiębiorstwa spożywczego
II dzień 19.04.2012
– Zmiany przepisów o dodatkach do żywności
– Aromaty – stosowanie w produktach spożywczych i znakowanie
– Nanotechnologia w przemyśle spożywczym
– Akrylamid – praktyczne zalecenia dla przemysłu spożywczego
– Prezentacja programu „Poznaj Dobrą Żywność”
– Ochrona prawna przedsiębiorców przed nieuczciwymi praktykami reklamacyjnymi – postępowanie, komunikacja
III dzień 20.04.2012
– Zanieczyszczenia rolnicze żywności (toksyny T2 i HT2, alkaloidy, ochratoksyna A, aflatoksyny)
– Metale ciężkie i zanieczyszczenia procesowe żywności
– Prace na poziomie UE dotyczące zmiany przepisów PARNUTS
– Zarządzanie kryzysem w branży spożywczej
Wśród wykładowców będzie m.in. dr Eliza Konecka- Matyjek (Instytut Żywności i Żywienia), Joanna Gajda (NIZP PZH), dr Jacek Postupolski ( NIZP PZH), (Barbara Ratkovska (Główny Inspektorat Sanitarny), Marcin Tomasik (Kancelaria Prawnicza SALANS), Dominik Lisiewski (DNV Poland Sp. z o.o.).
Więcej informacji na www.pfpz.pl
W przypadku pytań proszę o kontakt: Monika Jonczak, Dyrektor ds. Marketingu tel.: 22 830 70 55, e-mail: m.jonczak@pfpz.pl