autor: Grados
Blat truskawkowy
- 300g BRAUN
- Bisquick Plus - 220g jajka
- 80g woda - 90g GRADOS
- Pasta Torrini truskawkowa
Składniki ubijamy na wysokich obrotach ok. 6 minut, wylewamy na blachę 60x40 i pieczemy w temp. 230 oC przez ok. 5 minut.
Truskawki w żelu
- 1500g GRADOS - Truskawki w żelu
- 100g woda
- 20g żelatyna
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i połączyć z Truskawkami w żelu Grados.
Ciasto pomarańczowe
- 1500g BRAUN
- ciasto Rozmaitości - 475g jaja
- 600g olej
- 160g woda
- 120g GRADOS
- Pasta Torrini pomarańczowa
Wszystkie składniki wymieszać na średnich obrotach ok. 2-3 min. Wlać do blaszki wyłożonej papierem i piec w temperaturze 170-180 oC ok. 50-60 min. Po ostudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.
Mus pomarańczowy
- 500g śmietanka
- 75g woda
Do ubitej śmietanki dodać Alaskę wymieszaną z wodą i rumem.
Galaretka
- 1200g woda
- 350g cukier
- 45g BRAUN - żelatyna
- 250g Blue curacao
W 100g zimnej wody namoczyć żelatynę, resztę wody zagotować z cukrem a następnie dodać namoczoną żelatynę. Po ostudzeniu wlać do galaretki alkohol blue curacao.
Dodatkowo
- 1500g GRADOS - Multikrem pomarańczowy
Przygotowanie
Na blat truskawkowy wyłożyć Truskawki w żelu i przykryć blatem ciasta pomarańczowego. Rozsmarować Multikrem pomarańczowy i przykryć drugim blatem ciasta. Powierzchnie wyrównać musem pomarańczowym i odstawić do lodówki. Po schłodzeniu zalać galaretką.