Najstarszy markowy batonik w Polsce stworzony przez założyciela marki Wawel zyskał nowe oblicze.
„Danusia” to najstarszy batonik produkowany w „Polsce”. Właścicielem receptury jest firma „Wawel”, a batonik wymyślił założyciel „Wawelu” - Adam Antoni Piasecki (1873 – 1945). Wtedy jeszcze firma nazywała się „Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady”. „Danusia” jest batonikiem w deserowej czekoladzie, wypełnionym masą grylażową. Najczęściej występuje w klasycznej wersji smakowej, ale okazjonalnie pojawiają się na rynku „Danusie” o innym smaku. Była „Danusia” z nadzieniem miętowym, pomarańczowym, o smaku likieru kawowego, ajerkoniaku, dziś możemy kupić „Danusię” kokosową. Batonik produkowany jest od ponad stu lat! Jedne źródła podają rok 1911 (Leszek Mazan, „Kraków na słodko”) jako datę pojawienia się „Danusi”, inne jak na przykład oficjalna strona firmy „Wawel” rok 1918. Podobne rozbieżności są jeśli chodzi o nazwę „Danusi”. Jej pochodzenie przypisywano krakowskim obchodom 500 lecia bitwy pod Grunwaldem, rok wcześniej i popularności powieści „Krzyżacy” Henryka Sienkiewicza, gdzie jedną z bohaterek była Danusia. Inna wersja nadania batonikowi tego imienia mówi, że Adam Piasecki zauroczony jedną ze swoich pracownic o takim imieniu, na jej cześć nazwał swój znany batonik „Danusia”. Ta słodka przekąska towarzyszy Polakom od pokoleń, zaskakując czasem nowym smakiem. Wersja kokosowa pojawia się po raz drugi. Wcześniej można ją było kupić w 2008 roku.
KS