...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Batonik „Danusia” w kokosowej odsłonie!

Najstarszy markowy batonik w Polsce stworzony przez założyciela marki Wawel zyskał nowe oblicze.

„Danusia” to najstarszy batonik produkowany w „Polsce”. Właścicielem receptury jest firma „Wawel”, a batonik wymyślił założyciel „Wawelu” -  Adam Antoni Piasecki (1873 – 1945). Wtedy jeszcze firma nazywała się „Krakowska Fabryka Cukrów i Czekolady”. „Danusia” jest batonikiem w deserowej czekoladzie, wypełnionym masą grylażową. Najczęściej występuje w klasycznej wersji smakowej, ale okazjonalnie pojawiają się na rynku „Danusie” o innym smaku. Była „Danusia” z nadzieniem miętowym, pomarańczowym, o smaku likieru kawowego, ajerkoniaku, dziś możemy kupić „Danusię” kokosową. Batonik produkowany jest od ponad stu lat! Jedne źródła podają rok 1911 (Leszek Mazan, „Kraków na słodko”) jako datę pojawienia się „Danusi”, inne jak na przykład oficjalna strona firmy „Wawel” rok 1918. Podobne rozbieżności są jeśli chodzi o nazwę „Danusi”. Jej pochodzenie przypisywano krakowskim obchodom 500 lecia bitwy pod Grunwaldem, rok wcześniej i popularności powieści „Krzyżacy” Henryka Sienkiewicza, gdzie jedną z bohaterek była Danusia. Inna wersja nadania batonikowi tego imienia mówi, że Adam Piasecki zauroczony jedną ze swoich pracownic o takim imieniu, na jej cześć nazwał swój znany batonik „Danusia”. Ta słodka przekąska towarzyszy Polakom od pokoleń, zaskakując czasem nowym smakiem. Wersja kokosowa pojawia się po raz drugi. Wcześniej można ją było kupić w 2008 roku. 

 

 

KS


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji