Francuskie cukiernictwo bez masła, jaj, śmietany - czy to w ogóle możliwe? W Hong Kongu powstała pierwsza na świecie cukiernia specjalizująca się we francuskich wypiekach i deserach w całkowicie wegańskiej odsłonie.
Podobne artykuły
Paradoksalne desery od Fit CakeKeto słodkości mile widziane w witrynieListopadowy Mistrz Branży - dla głodnych wiedzy i inspiracjiBien Caramélisé została otwarta w sierpniu. Jessica Chow, założycielka cukierni, jest mistrzem cukiernictwa z ponad 11-letnim stażem. W swoich recepturach, które doskonaliła dwa lata, nie używa jajek, masła, śmietany, żelatyny czy rafinowanego cukru. Po licznych testach i eksperymentach udało się jej osiągnąć właściwą strukturę i smak ciasta parzonego (pâte à choux) i ciasta francuskiego, używanych w wielu wypiekach. Bien Caramélisé oferuje obecnie roślinne millefeuille, eklery, Paris-Brest czy tarty. Część słodkości można zamówić również w wersji bezglutenowej. Podstawowe składniki są pozyskiwane z lokalnych gospodarstw, cukiernia sprowadza także produkty organiczne z Chin i Tajwanu. W nadzieniach wykorzystywane są takie owoce i rośliny jak banany, pandan, lucuma, mango, trawa cytrynowa.
"Staramy się przekraczać granice i stawiać sobie wyzwania, tworząc słodycze, które nie spełniają standardowej listy „niezbędnych” składników, takich jak jajka, nabiał, biała mąka i rafinowany cukier. Korzystając z szeregu różnych naturalnych składników i bez produktów pochodzenia zwierzęcego, pomagamy zachować bardziej zrównoważony system żywnościowy i zmniejszyć szkodliwy wpływ na naszą planetę, a także karmimy organizm różnymi składnikami odżywczymi, nawet podczas jedzenia deseru! Dieta roślinna to tylko jeden ze sposobów, aby pomóc Ziemi. Dokładamy również wszelkich starań, aby zminimalizować marnotrawstwo podczas pieczenia i gotowania, codziennych czynności i pakowania." - czytamy na stronie cukierni.
Nazwa cukierni oznacza „dobrze skarmelizowany”. Karmelizacja jest jednym z ulubionych procesów założycielki, który - jak sama tłumaczy - pozwala uwolnić mnóstwo smakowych komponentów i przekształcić nawet najprostsze jedzenie w ucztę dla podniebienia. Celem Chow jest tworzenie doskonałych francuskich deserów i wypieków bez produktów odzwierzęcych, w zrównoważony i bardziej przyjazny dla planety sposób, z dodatkiem składników, które wzbogacają całość w wartości odżywcze.
Zdjęcia (źródło): Bien Caramélisé