Na początku lutego w mieście Boiceville w Stanach Zjednoczonych została otwarta piekarnia o zerowej emisji, wykorzystująca całkowicie energię odnawialną, bez paliw kopalnych. Boiceville Bakery & Cafe marki Bread Alone jest zrewitalizowaną wersją oryginalnej piekarni otwartej w tym miejscu po raz pierwszy w 1983 r.
Lokal ma powierzchnię prawie 750 metrów kwadratowych. Energia na potrzeby piekarni i kawiarni jest pozyskiwana z panelu słonecznego o mocy 366 kW, w Boiceville są też zainstalowane pompy ciepła. Piece są zasilane energią elektryczną, a w centrum piekarni stoi ceglany piec Andre LeFort opalany drewnem wykorzystujący drewno odpadowe. Piekarnia Boiceville ma zaopatrywać 4 kawiarnie marki Bread Alone w Dolinie Hudson i lokalne targowiska. Wykorzystując prawie 40-letnie doświadczenie, będzie wypiekać chleb z lokalnie pozyskiwanych zbóż, przygotowywany z wykorzystaniem procesu długiej fermentacji. Na miejscu będzie działać również kawiarnia dla klientów, gdzie codziennie będzie można spróbować świeżego rzemieślniczego pieczywa i słodkich wypieków. Asortyment piekarni (podobnie jak projekt lokalu) łączy tradycję z nowoczesnością.
Właściciele marki podkreślają, że była ona od zawsze związana z ziemią i naturą. Stąd troska o planetę czy przemyślany projekt lokalu z dużymi oknami i widokiem na góry, zachęcającym do kontaktu z przyrodą. Przed lokalem można ładować pojazdy elektryczne.
Cały proces budowy i projektowania zeroemisyjnego lokalu był relacjonowany na blogu.
źródło oraz zdjęcia >>> Bread Alone Bakery