...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Browar Zaczyn - piwo z czerstwego chleba

O tym, ile pieczywa wyrzuca się w Polsce w skali rocznej, nie trzeba przypominać. Z pewnością po świętach również sporo się go zmarnuje. Dobrze wiedzieć, że jest kolejna na polskim rynku firma, która będzie walczyć z jego marnotrawieniem - rzemieślniczy Browar Zaczyn z Krakowa.

Sam projekt i startup ma początki w roku 2019, gdy rozpoczęły się badania i eksperymenty nad produkcją piwa z czerstwego chleba we współpracy z krakowskim Uniwersytetem Rolniczym i Krakowską Szkołą Browarniczą. Prace trwały rok, chodziło o wypracowanie metod, dzięki którym chleb mógłby zastąpić część słodu do produkcji piwa. W 2021 r. projekt Browaru Zaczyn wszedł w fazę inkubacji, rozpoczęły się testy receptury w browarze. Sam pomysł nawiązuje do tradycji starożytnych Sumerów, którzy warzyli piwo z chleba już 6000 lat temu.

 


18 grudnia 2021 w krakowskim multitapie Craftownia po dwóch latach prac miała miejsce premiera trzech pierwszych rodzajów piwa wyprodukowanych przez Browar Zaczyn: Polish IPA, Gose i Brown Ale. Twórcy browaru nazywają je Chlebeerami. Już zapowiadane są kolejne premiery na 2022 rok.

Browar będzie rozwijał współpracę z piekarniami, odbierając niesprzedane pieczywo i ratując je tym samym przed wyrzuceniem. Jak podają przedstawiciele Zaczynu, jedna butelka piwa to jedna uratowana kajzerka. Warto przypomnieć, że również w tym roku w Krakowie powstał Rebread, startup produkujący okowitę z czerstwego chleba.

ESS

źródło >>> KILIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji