...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Brytyjczyków spór o środki pomocnicze

Czy środki pomocnicze użyte do produkcji pieczywa są obecne w gotowym pieczywie i czy powinny być wykazane na etykiecie? W Wielkiej Brytanii trwa spór między Federacją Piekarzy a organizacją Real Bread Campaign.

Ostatnie badanie przeprowadzone przez Real Bread Campaign (narodowa organizacja walcząca o dobrą jakość pieczywa) pokazało, że ponad 71% z 1300 Brytyjczyków twierdzi, że nieakceptowalny jest fakt, żeby środki pomocnicze użyte do zwiększenia/podniesienia jakości wypieku nie były wykazane na etykietach.

European Union's Food Information Regulations nie wymaga, by dodatki do żywności i enzymy użyte jako środki pomocnicze były wymienione w składzie finalnego produktu. Gordon Polson, dyrektor Federacji Piekarzy, powiedział, że środki pomocnicze znikają w czasie wypieku, więc nie ma ich w chlebie. - To by było dziwne, żeby oznaczyć coś, czego nie ma w produkcie końcowym – skwitował Gordon Polson. - Jeżeli by ludzie rozumieli, czym są środki pomocnicze, i wiedzieli, że nie ma ich w pieczywie, które kupują, ich punkt widzenia byłby inny. Prawdopodobnie nikt im nie wytłumaczył tej zasadniczej kwestii.

Jednak według Chrisa Younga z Real Bread Campaign środki pomocniczne lub ich produkty uboczne mogą pozostawać w pieczywie i jako takie mogą być szkodliwe dla zdrowia. Wskazuje, że badania Professional Associations' Research Institute for Occupational Medicine z 2000 r. podają obecność pozostałości alfa-amylaz, znanego alergenu, w skórce pieczywa. Badania potwierdzają, że ten alergen jest odpowiedzialny za astmę u piekarzy, ale wątpliwym jest, by enzym ten miał wpływ na konsumentów.

Polson odpiera ataki: - Alfa amylaza naturalnie występuje w pszenicy, dlatego może być obecna w każdym chlebie, nawet w pieczywie wypiekanym przez członków organizacji Real Bread Campaign. Young nie daje za wygrana: - Chcielibyśmy wiedzieć, czy Pan Polson jest w stanie zapewnić Brytyjczyków, że wszyscy członkowie zrzeszeni w Federacji Piekarzy testują każdy swój produkt, w którym użyto środki pomocnicze, żeby udowodnić, że nie ma w nich żadnych pozostałości. Jeżeli nie, kiedy przeprowadzą takie testy, żeby mieć pewność?

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji