Już nie tylko mali producenci i startupy, ale i kolejne globalne marki szukają swojego miejsca w sektorze bezmlecznej, roślinnej, przyjaznej planecie czekolady. Teraz korporacja Mars oferuje swój produkt, CO2COA. Bazą tej mlecznej czekolady jest niezwierzęce białko serwatkowe.
Białko serwatkowe Perfect Day wytwarzane jest w zbiornikach fermentacyjnych przez genetycznie zmodyfikowany szczep grzybów i jest bioidentyczne z główną formą bydlęcego białka serwatkowego. Marka chwali się nowoczesną technologią, która ma szansę zawojować dużą część rynku produktów beznabiałowych i bez laktozy. Dział badań i rozwoju Mars Wrigley postrzega to również jako dużą szansę dla konsumentów w przyszłości.
Czekolada jest promowana jako przyjazna planecie. Oprócz niezwięrzęcego białka ma w składzie także pozyskiwane w zrównoważony sposób kakao z certyfikatem Rainforest Alliance. Jest pakowana w papierowe opakowania, które docelowo mają nadawać się do recyklingu. W nazwie (CO2COA) zawiera się zarówno kakao (cocoa), jak i redukcja CO2. Koncern na razie testuje swój pomysł na produkt i skupia się na jego internetowej premierze: 30-gramowe tabliczki są sprzedawane bezpośrednio przez stronę internetową, w cenie 2,39 USD (niecałe 11 zł). Do testów przeznaczono ograniczoną ilość tabliczek. Na stronie jest sekcja, w której konsumenci mogą dzielić się opiniami i na tym etapie producentowi zależy najbardziej na ich zebraniu. Cały czas trwają prace nad rozwojem produktu.
ESS
źródło: Confectionery news
zdjęcie: co2Coa