Takiej inicjatywy jeszcze nie było! We Wrocławiu za sprawą fundacji stworzonej przez osoby z branży gastronomicznej powstaje pierwsza placówka, w której dzieci młodzież poszkodowani przez los będą mogli uczyć się zawodu za darmo!
Głównymi pomysłodawcami projektu są Tomasz Dolata oraz Dariusz Antończyk. To z ich inicjatywy powstał projekt założenia fundacji oraz placówki, w której zarówno oni, jak i koledzy z branży będą mogli młodym przekazać swoją wiedzę, dając wsparcie na start w dorosłość. A takich dzieci i młodzierzy nie brakuje - to potrzebujacy z domów dziecka, dzieci zaniedbane przez nieodpowiedzialnych i obciążonych nałogami rodziców, znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej.
- Pomagamy od zawsze - mówi Tomasz Dolata. - Od lat organizowlaiśmy z zaangażowanymi koelgami z grupy the Chefs różne akcje charytatywne, w tym często kolacje degustacyjne itp. W pewnym momencie stwierdziliśmy, że potrzebujemy tym wszystkim działaniom nadać status prawny, dzięki temu te łatwiej działac, bo można wystawić fakturę, a nasze działania są jeszcze bardziej przejrzyste i więcej osób może się o nas dowiedzieć.
Tak powstała fundacja, w której skład wchodzą też Anna Magdalena Ostaszewska oraz Paweł Tkaczuk. Żeby w pełni móc realizować cele statutowe fundacji, pomysłodawcy zdecydowali się również na uruchomienie pierwszej w Polsce Akademii Kulinarnej z pracowniami dydaktycznymi do nauki w zawodach PIEKARZ, CUKIERNIK, KUCHARZ dla młodzieży opuszczającej domy dziecka i inne placówki wychowawcze.
Akademia powstanie we Wrocławiu, ale wielu zaprzyjaźnionych szefów zaproponowało pomoc w prowadzeni uzajęć w swoich pracowniach, jak np. Michał Wiśniewski oraz Wiesław Kucia. W placówkach tych wykwalifikowaną kadra nieodpłatnie będzie szkolić młodzież znajdującą się w trudnej sytuacji materialnej, jak również pomagać w usamodzielnianiu się po opuszczeniu domu dziecka, i innych placówek opiekuńczo wychowawczych w zakresie bezpiecznego startu w dorosłe życie. Wszyscy podopieczni Fundacji będą mogli szkolić, uczyć się, i zdobywać doświadczenie pod bacznym okiem nauczycieli.
Co więcej, obok Akademii powstanie sklep, w którym na bieżąco można będzie kupić "prace" uczniów, chleby, torty, monoporcje i wiele innych smakołyków. Już niebawem ruszy też akcja sprzedaży fundacyjnych giftów, czyli słoiczków wyprodukowanych przez zaprzyjaźnioną firmę, dzięki którym fundacja również zbiera fundusze na swoje szczytne cele.
- Wierzymy, że to między innymi dzięki wsparciu wielu ludzi dobrej woli, będziemy mogli pomóc ukształtować zawodowo wielu młodych ludzi, otwierając im szeroko drzwi, żeby bezpiecznie i odpowiedzialnie mogli wejść w dorosłe życie i zdobywać świat…- deklaruje organizator projektu.
Jak można pomóc w realizacji prokjektu?
Wpłać na zrzutkę >>> KLIK!
Wpłać na konto fundacji >>> PL 60 1050 1823 1000 0097 4057 4588 (w tytule przelewu wpisać nazwę Państwa firmy, lokalu gastronomicznego, piekarni, cukierni, kawiarni z dopiskiem darowizna plus miasto. Np: Darowizna Pajda Manufaktura chleba – Warszawa)
Zaangażuj się >>> aktualnie fundacja poszukuje osób do współpracy w obsłudze mediów społecznościowych oraz kontaktu z mediami, dzięki czemu będzie można mocniej nagłośnić akcję;
Tomasz Dolata (przedstawiciel rady fundacji Chef for Kids): tel >>> 537039184, e-mail >>> tomasz@chefsforkids.pl