Kopain - piekarnia otwarta niedawno przez znanego cukiernika mieści się w Paryżu, przy 60 rue du Faubourg Poiddonnière. Inspiracją są smaki prostego, rustykalnego pieczywa zapamiętane z dzieciństwa, z lokalnych piekarni odwiedzanych z babcią.
Michalak już dawno marzył o tym, by zająć się pieczeniem chleba i nawet praktykował w piekarni, mając 15 lat. To marzenie po raz pierwszy spełnił w wieku 27 lat, gdy Alain Ducasse zaproponował mu pracę cukiernika w Hôtel Plaza Athénee - wówczas miał okazję opracować nową gamę pieczywa i ciastek. Hitem okazały się nadziewane brioszki, które zostały w hotelowym menu do dziś.
Michalaka interesują proste, naturalne produkty najwyższej jakości, w minimalnym opakowaniu - nie rewolucja w piekarstwie. W swojej piekarni bazuje na doskonałych składnikach, używając m.in. ekologicznych mąk i jaj, masła z chronioną nazwą pochodzenia, jakościowej francuskiej oliwy. Wypieka pieczywo na kwasach, poddawane długiej fermentacji. W Kopain można też kupić chleby z dodatkami, orzechami i owocami - m.in. morelami, figami, jagodami. Poza pieczywem są też słodkie wypieki: makaroniki, croissanty kouign amann, financiery, precle, magdalenki oraz ciasta (bezy, szarlotki, serniki). Cały czas powstają nowe kreacje - słodkie i wytrawne - którymi Michalak dzieli się w mediach społecznościowych.
>>> https://www.boulangeriekopain.com/
Zdjęcia >>> Christophe Michalak