Autor: Agnieszka Wolińska
Opiekun: Andrzej Czubak
Ciasto kruche
Składniki:
40 dag mąki
160 g cukru pudru
250 g margaryny (temp. pokojowa)
75 g żółtek
70 g śmietany 12 %
15 g proszku do pieczenia
15 g cukru waniliowego
Sposób wykonania
Na stolnice wysypujemy mąkę, następnie łączymy ze sobą: cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, margarynę i śmietanę. Stopniowo łączymy składniki z mąką delikatnie gniotąc ciasto, tak aby go nie zaciągnąć.Gdy ciasto nabierze jednolitej masy rozwałkowujemy je i wykładamy na blachę.
"Jabłka"
Składniki:
1 kg jabłek
55 g bułki tartej
15 g cynamonu
12 g cukru pudru
Sposób wykonania
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.Odciskamy bardzo dobrze sok z jabłek. Do odciśniętych jabłek dodajemy bułkę tartą, cynamon i cukier puder. Wszystko łączymy ze sobą. Gotowe jabłka wykładamy na ciasto w blaszce.
Masa serowa
Skladniki:
6 dag budyniu
15 dag margaryny
7 jajek
70 dag sera
25 dag cukru pudru
Sposób wykonania
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem aż do białości. Następnie dodajemy żółtka, ser i budyń.Wszystko razem miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy.
Gotową masę serową wylewamy na jabłka i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę i 10 min.
Jak ciasto wystygnie wyciągamy je z blachy. Można je udekorować według własnego upodobania.
Ciasto zostało nazwane "Duet", ponieważ w jednym cieście znajdują się go dwa rodzaje "szarlotka" i "sernik".
Smacznego!