Autorki: Magdalena Cieśla i Elwira Kowalska; Zespół Szkół zawodowych nr 3 w Starachowicach
Nauczyciel: prof. Andrzej Czubak
Ciasto "Jadą Goście" wzięło swoją nazwę z okazji zjeżdżających się gości podczas 70 urodzin babci, która obchodzi swoje święto w Boże Narodzenie. Inspirację do dekoracji zaczerpnęłyśmy wykorzystując motyw świąteczny.
Receptura
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao "DecoMorreno"
Masa mleczna
2 i 1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
25 dag margaryny
Polewa
15 dag czekolady mlecznej
6 łyżek mleka
Sposób wykonania
Ubić białka na sztywno po czym dodać cukier. Nie przestając miksować dodać żółtka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.Całość delikatnie wymieszać i wylać masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 Stopni Celsjusza i piec ok. 25 minut. Biszkopt wyjąć z formy, a następnie ostudzić i podzielić na 2 części.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ostudzone mleko z cukrami. Na 1 część biszkoptu wyłożyć masę mleczną i przykryć drugą częścią biszkoptu. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać na wierzch ciasta.I udekorować w świąteczną choinkę wykorzystując do tego rodzynki, migdały, wiórka kokosowe jako motyw śniegu, pisaki lukrowe oraz barwnik spożywczy. Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego dnia.