autor: firma AKO S.A.
KONCENTRAT CIASTA BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWEGO
ZASTOSOWANIE:
Koncentrat służy do szybkiego przygotowania ciasta jogurtowego, z którego można wypiekać różnego rodzaju placki np. z owocami, kremem itp.
ZALETY KONCENTRATU :
• Dzięki odpowiednio dobranym składnikom oraz zastosowaniu substancji emulgująco – napowietrzających, ciasto produkowane jest metodą jednofazową tzw. „all -in”, bez konieczności intensywnego ubijania, a czas jego przygotowania skrócony został do kilku minut.
• Sporządzone ciasto jest bardzo stabilne, dzięki czemu może być przygotowane na dłuższy czas przed wypiekiem.
• Zawartość w koncentracie proszku jogurtowego korzystnie wpływa nie tylko na walory smakowe ciasta, ale także na przedłużenie jego świeżości.
• Koncentrat „Ciasto jogurtowe” stanowi wspaniałą bazę do ciast z różnego rodzaju owocami. Owoce ułożone na cieście nie zapadają się w głąb ciasta podczas wypieku, ale pozostają na powierzchni.
• Wyroby sporządzone z koncentratu „Ciasto jogurtowe” charakteryzują się:
- wspaniałym smakiem i aromatem,
- delikatną strukturą,
- dobrą krajalnością,
- bardzo dużą wilgotnością miękiszu,
- przedłużoną świeżością.
PRZYKŁADOWE RECEPTURY I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Koncentrat „Ciasto jogurtowe” 1000 g
Jaja 300 g
Olej 300 g
Woda 200 g
-------------------------------------------------------
RAZEM 1800 g
PO WYPIEKU 1700 g
• Składniki ciasta wg receptury wymieszać w ubijarce cukierniczej na wolnych obrotach do połączenia się składników, a następnie ubijać mieszadłem płaskim na średnich obrotach przez ok. 3 minuty.
• Ciasto rozłożyć na blasze z wysokim rantem, wypełniając 1/3 pojemności.
• Na wierzchu ciasta można ułożyć owoce i/ lub wyszprycować krem.
• Parametry wypieku: 180oC przez ok. 60 min.
• Przestygnięte ciasto udekorować wg uznania np. żelem lub pomadą cukierniczą