...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Combrowy czwartek

Czyli kilka słów o tym skąd właściwie wzięła swój początek pączkowa tradycja.

„Combrowy czwartek” to nic innego jak „Tłusty czwartek”, czyli jeden z ostatnich dni karnawału, kiedy było i jest przyzwolenie na huczne zabawy i tłuste jedzenie. Tradycja obchodzenia karnawału, z którym wiąże się „Tłusty czwartek”, sięga starożytności. Przełom przejścia z okresu zimowego w wiosenny świętowano hucznie. W Grecji to było święto na cześć boga Dionizosa, a w Rzymie bachanalia. W tym czasie nie tylko tłusto jadano, ale także oddawano się przeróżnym, nierzadko śmiałym zabawom. Chrześcijanie przejęli zwyczaje z czasów pogańskich i także zabawami i obfitym jedzeniem zamykali pewien czas rozpoczynając później post. „Combrowy czwartek” to była nazwa niemiecka, która używana jest w Polsce w niektórych regionach do dziś. W ten dzień bawiły się kobiety  zaczepiając kawalerów i wytykając im ich kawalerskich stan. Pączki, jak pisał już na łamach „Mistrza Branży” – Rafał Nowakowski, były początkowo wypiekiem wytrawnym, nadziewanym słoniną i cebulą. Dopiero z czasem, około XVI -XVII wieku, pączki stały się słodkim wypiekiem, nadziewanym różą, a aktualnie także kremami. 


Donuty, cronuty, fritole

 


Pączek doczekał się różnych, opatentowanych wariantów. I tak mamy amerykańskie donuty i francuskie, choć wypiekane w Nowym Jorku,  cronuty. Recepturę donutów – pączków w kształcie okrągłym, polanych polewą lub poprószonych miałkim cukrem, wymyślił i opatentował w 1872 roku John Blondel. Z kolei cronuty to bardzo świeży produkt. Obecny na rynku raptem kilka lat. W 2013 roku mieszkający w Nowym Jorku francuski cukiernik Dominique Ansel, opracował recepturę cronutów, czyli donutów z ciasta drożdżowego i listkującego francuskiego, czasem nadziewanych kremem, wypiekanych w oleju winogronowym. W zależności od kraju są także różne wariacje na temat pączków. Na przykład we Florencji wypieka się fritole - małe pączki ze skórką pomarańczy bądź cytryny, z rodzynkami. W Polsce największym powodzeniem cieszą się  pączki klasyczne, z nadzieniem różanym, ale można kupić pączki z czekoladą, kremem „Adwokat” i z budyniem. 

KS

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji