...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Czekoladowe perły – finał I Trendy Chocolate Chef

– Organizatorzy nowego konkursu cukierniczego „Trendy Chocolate Chef” chcieli pokazać, że czekolada ma nie tylko słodki smak i można ją zaaranżować na talerzu w niekonwencjonalny sposób, ale również zwrócić uwagę na tych, którzy robią to po mistrzowsku – pisze nasza korespondentka Aurora Czekoladowa prosto z Bydgoszczy.

Już od czwartku, 24 kwietnia, do hotelu Słoneczny Młyn w Bydgoszczy zjeżdżali uczestnicy oraz jurorzy Trendy Chef oraz Trendy Chocolate Chef. Wnętrze hotelu zostało całkowicie zmienione, by w piątek od samego rana mogły ruszyć konkursy. 3. edycja Trendy Chef odbyła się w namiotach rozstawionych tuż nad rzeką Brdą, Trendy Chocolate Chef – w środku hotelu.

W sumie udział wzięło 8 drużyn części gastronomicznej oraz 4 drużyny części cukierniczej ze wszystkich stron Polski, a nawet z Europy. W I edycji konkursu dla cukierników wystartowały następujące duety: Litwini Deivydas Paraspaliauskas oraz Nikita Voinik z 1Dublis, Ryszard Wawrzyniak i Marcin Pęcko z City Hotel Bydgoszcz, Michał Kuduk, Dariusz Kuduk z Galerii Tortów Artystycznych oraz Bartłomiej Witkowski wraz z Kamilem Werenką, reprezentujacy Copernicus Toruń Hotel.

Już sam udział stanowi nobilitację. Każdy szef kuchni może się do niego zgłosić, wysyłając przepis z opisem i zdjęciem gotowego dania/deseru, nie każdy jednak przechodzi eliminacje.

Całe szczęście, być gościem na konkursie jest znacznie łatwiej. A warto nim być, bo daje to możliwość obserwowania uczestników przez cały czas trwania konkursu, podpatrywania z bliska wszystkich technik i sprzętów, jakich używają do stworzenia kulinarnego dzieła, którym oczarują jury pod każdym względem tekstury, smaku, zapachu i ma się rozumieć wyglądu.

Pokazy kulinarne poza konkursem

Choć goście nie mogli spróbować konkursowych dań i deserów, nie mogli narzekać na brak dobrego jedzenia. Zaopatrzeniem zajęli się sponsorzy oraz wystawcy, który oferowali również pokazy kulinarne. Tak więc można było spróbować kanapek z jadalnymi kwiatami, kuchni tajskiej i przyjrzeć się sztuce owocowego carvingu.

Ciekawy pokaz zaprezentowali też Maciej Rosiński w duecie z Lilianą Filipiak, serwując szparagi z polędwicą wołową i białą czekoladą. Dużym zainteresowaniem cieszyła się też prezentacja szefa belgisjkiej Akademii Czekolady Callebaut Patricka Aubrion, który tłumaczył, jak łączyć różne smaki z czekoladą przy pomocy interaktywnej aplikacji “Chocolizer”.

Czekolada w deserach

Kombinacje smakowe z czekoladą w roli głównej były oczywiście wyzwaniem uczestników Trendy Chocolate Chef, cukierniczej części imprezy. Co ciekawe, to pierwszy konkurs w Polsce w całości poświęcony czekoladzie. Jak mówią organizatorzy, wybór tematu przewodniego (czyli czekolady) był oczywisty, gdy tylko pojawił się zarys konkursu dla cukierników. Oboje, Rafał Godziemski oraz Aleksandra Sowa, są absolutnymi miłośnikami czekolady. O wyborze zdecydowały jednak nie tylko względy osobiste. Czekolada to temat obecny w gastronomii od wielu lat, a jednak wciąż mało kucharzy potrafi wykorzystać ją nie tylko w sekcji deserowej. Organizatorzy chcieli pokazać, że czekolada ma nie tylko słodki smak, i można ją zaaranżować na talerzu w niekonwencjonalny sposób, ale również zwrócić uwagę na tych, którzy robią to po mistrzowsku.

– Takich osób nie brakuje, trzeba je tylko wyłonić z cienia – mówi współorganizator Rafał Godziemski. – Rzeczywiście, o ile większości są znane twarze kucharzy, o tyle wymienienie choćby kilku nazwisk cukierników staje się już problem. Deser jest ważny w hotelowej lub jakiejkolwiek innej restauracji – kontynuuje Godziemski. Marzy o tym, by przywrócić dawną chwałę cukiernictwu, która w oczach wielu jest mniej istotną częścią gastronomii.

Tymczasem ten, kto miał okazję obserwować kucharzy i cukierników pracujących z czekoladą, mógł przekonać się, jak wiele precyzji kosztuje wykreowanie deseru, który będzie czarował nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Tu liczą się najdrobniejszcze szczegóły, wypracowane detale oraz doskonałe proporcje.

Na te wszystkie elementy – smak, estetykę i technikę wykonania – zwracało uwagę 5-osobowego jury Trendy Chocolate Chef. Jak podkreśla Piotr Chylarecki, współorganizator tej części konkursu, wszystkie drużyny zaprezentowały równie wysoki poziom. Zadanie polegało na przygotowaniu przystawki z wykorzystaniem halibuta, deseru na talerzu oraz napoju. Wszystko z wykorzystaniem czekolady (Callebaut) pod każdą postacią – masła i proszku kakaowego, nibsów oraz samej czekolady: białej, mlecznej i ciemnej.

Członkowie jury nie tylko degustowali potrawy, lecz również obserwowali pracę zespołów. Jury zaskoczyła liczba nowoczesnych technik, jak na przykład użycie ciekłego azotu. Ostatecznie zwyciężyła drużyna, która pracowała najprostszymi technikami. Każdy z elementów menu był na takim samym poziomie. Byli bezkonkurencyjni, jeśli chodzi o smak – mówi Maciej Rosiński, członek jury. A smak jest najważniejszym aspektem każdej potrawy. W Polsce wciąż próbujemy gonić za nowinkami technicznymi, zapominając przy tym właśnie o smaku mówi Rosiński. Lepiej, gdy przygotuje się sprawdzony klasyk, niż za wszelką cenę chce wykazać znajomością nowinek sztuki cukierniczej. Stąd często to, co ląduje na talerzu, jest przerostem formy nad treścią. Tymczasem smak to coś wypracowanego poprzez bezustanne próby łączenia różnych elementów.

Przepustka do regionalnych eliminacji World Chocolate Masters 2015

Konkurs to jednak nie tylko pokaz perfekcji i wyobraźni. To doskonała lekcja pracy w ograniczonym czasie i specyficznych warunkach. Młodzi kucharze przyjeżdżają nie tylko coś zaprezentować, ale też podpatrzeć i uczyć się od siebie. Każdy z uczestników, dzięki konkursowi, zdobył możliwość wzięcia udziału w specjalnym szkoleniu w Akademii Czekolady w Łodzi. Laureaci zdobyli zaś nie tylko czekoladową statuetkę wręczaną przez Pawła Małeckiego, lecz przede wszystkim przepustkę do regionalnych eliminacji World Chocolate Masters 2015. Takie wyróżnienie powinno być dla wszystkich cukierników nie tylko powodem do tego, by wziąć udział w kolejnej edycji, lecz do tego, by na poważnie zająć się czekoladą!

Laureaci konkursu Trendy Chocolate Chef

I miejsce: Deivydas Paraspaliauskas, Nikita Voinik (1Dublis)
II miejsce: Ryszard Wawrzyniak, Marcin Pęcko (City Hotel Bydgoszcz)
III miejsce: Michał Kuduk, Dariusz Kuduk (Galeria Tortów Artystycznych)

 

Gratulujemy!

 

Organizatorami konkursów Trendy Chef oraz Trendy Chocolate Chef są: Rafał Godziemski, Aleksandra Sowa i firma Barry Callebaut Polska.
Partnerzy: szkoła Le Cordon Bleu, Stowarzyszenie Kucharzy Kujaw i Pomorza oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. 

 

autor: Aurora Czekoladowa, www.blogczekolady.pl

 

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji