autor: Master Martini
blacha 30x40 cm
Rant Completo Cacao
650 g Fiorfiore Completo Cacao
244 g oleju
244 g wody
Blaty migdałowe
160 g białka jaj
40 g cukru kryształu
375 g Fiorfiore Laglassa
120 g cukru puderu
12 g Cacao Amaro
40 g posiekanych migdałów
150 g Caravella Cream Cacao
Mus czekoladowy
633 g Master Gourmet
211 g Master Gourmet
422 g Ariba Fondente Disch 53% AQ49DH
11 g żelatyny
110 g wody
21 g spirytusu
Dekoracja
Caravella Cover Cacao
Centramerica Fondente Dischi
Centramerica Bianco Dischi
Fiorfiore Completo Cacao, olej i wodę mieszamy 5 minut płaskim mieszadłem na średnich obrotach. Uzyskaną jednolitą masę wykładamy na blachę z wysokim rantem. Odpiekamy w piecu o temperaturze około 185°C przez 25 – 30 minut. Po odpieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy warstwy.
Przygotowujemy blaty migdałowe: białko należy ubić z cukrem kryształem- na ciepło, dosypać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Uzyskaną masę rozsmarowujemy równo na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, odpiekamy w piecu o temperaturze 180°C przez 20 minut. Studzimy i przesmarowujemy po obu stronach rozpuszczonym kremem Caravella. Aby przygotować mus czekoladowy należy podbić większą porcję Master Gourmet – przewidzianą w recepturze, a pozostałą ilość kremu roślinnego mocno podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę Ariba. Połączyć z namoczoną żelatyną, alkoholem i delikatnie wymieszać z wcześniej podbitym kremem roślinnym Master Gourmet.
Przygotowujemy syrop do nasączania. Do przygotowanych rantów wkładamy spód czekoladowy, mocno nasączamy i wykładamy cienką warstwę musu czekoladowego, nakładamy blat migdałowy i mus czekoladowy. Następnie drugi blat czekoladowy, nasączamy i następną warstwę musu. Przykrywamy blatem migdałowym i znów warstwa musu. Na samą górę kładziemy blat czekoladowy, nasączamy, nakładamy pozostałą część musu i wyrównujemy równo z górną krawędzią rantu metalowego. Schładzamy, po czym ciasto oblewamy polewą Caravella Cover Cacao i dekorujemy przygotowanymi wcześniej dekoracjami z surogatu Centramerica Bianco i Fondente Dischi.