Na rynku pojawiły się czekolady firmy Delikao, które są wzbogacone substancjami mającymi korzystny wpływ na zdrowie konsumenta.
Podobne artykuły
Manufaktura Doti oblewa wszystkoSkok na głęboką czekoladę - jak zostać chocolatieremVEGE NOW - nowa tabliczka z Wawelu dla wegan i… nie tylko!To, że wysokogatunkowa czekolada jest zdrowa nie trzeba nikogo przekonywać, ale nowością jest wzbogacanie jej składnikami, które będą dodatkowo odżywiać nasz organizm. Na taki pomysł wpadła francuska przedsiębiorczyni Marie Raynaud, założycielka marki Delikao, produkując tzw. czekoladę funkcjonalną. Raynaud lubi sport i zdrowe odżywiania i chciała z przyjemności jedzenia czekolady uczynić coś więcej. Mianowicie źródło wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
W sprzedaży dostępne są trzy tabliczki tego typu czekolady: Skin Glow – to ciemna czekolada wzbogacona kwasem hialuronowym, cynkiem, selenem, witaminą C, enzymem z melona (skutecznym antyoksydantem) oraz pestkami z winogron. Jedząc Skin Glow nawilżymy skórę i ochronimy ją przed stresem oksydacyjnym. Następna tabliczka nosi nazwę Feel Good – to czekolada nadziewana, z dodatkiem kortyzolu, redukująca stres. Ostatnia tabliczka Get up&Go, jest czekoladą mleczną, która zawiera guaranę, acerolę i magnez. Jej rola to dodanie nam energii i witalności.
Cała produkcja czekolady Delikao ma miejsce we Francji, na bazie czekolady pochodzącej ze zrównoważonego handlu. Tabliczki zostały także poddane testom i badaniom laboratoryjnym. Tabliczka ważą 90 gr. Rekomendowane są cztery kostki czekolady funkcjonalnej dziennie.
K.Sz.