...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Darmowy posiłek dla pracowników i to jeszcze bez podatku? Można? Można!

Firma, która chce sfinansować swoim pracownikom posiłki w taki sposób, aby nie musieli od nich zapłacić podatku, może to zrobić. Musi tylko zadbać, aby pracownicy jedli w grupach i żeby na podstawie dokumentów dokumentujących usługę nie dało się wskazać, kto konkretnie i jaki spożywał posiłek.

Kolejne świadczenie, jakie pracodawca może zaproponować swoim pracownikom, i po raz kolejny okazuje się, że pracownicy wcale nie muszą od uzyskanych dóbr czy usług zapłacić podatku. Tym razem sprawa dotyczy posiłków.

Pracodawca sądził, że pracownicy muszą płacić
Firma, która zwróciła się do izby skarbowej o wykładnię przepisów, była pewna, że pracownicy korzystający z finansowanych przez nią posiłków, uzyskują dodatkowy przychód i że powinni zapłacić od tego przychodu podatek. Przedstawiciele firmy mieli już nawet pomysł, jak rozdzielić koszty posiłków na pracowników. Jednak okazało się, że jest to zbędne rozwiązanie, gdyż Izba Skarbowa w Katowicach w interpretacji z 27 października 2015 r. (sygnatura IBPB-2-2/4511-506/15/MMa) stwierdziła, że stanowisko firmy jest nieprawidłowe i że tego typu świadczenie jest nieopodatkowane.

Powodem, dla którego urzędnicy z Katowic uznali stanowisko firmy za nieprawidłowe, był sposób finansowania posiłków. Jak wynika z wniosku, firma refunduje posiłki na podstawie faktur, rachunków i paragonów, ale robi to w taki sposób, że nie jest w stanie stwierdzić, który pracownik konkretnie zjadł posiłek i za ile.

Fiskus okazał się łaskawy
To zaś sprawiło, że świadczenie przestało spełniać warunki, które wyznaczył Trybunał Konstytucyjny dla świadczeń opodatkowanych. Otóż TK uznał, że można opodatkować tylko świadczenie, które zostało spełnione za zgodą pracownika (skorzystał z nich w pełni dobrowolnie), zostało spełnione w jego interesie (a nie w interesie pracodawcy) i przyniosły mu korzyść w postaci powiększenia aktywów lub uniknięcia wydatku, który musiałby ponieść oraz które daje wymierną i dającą się przypisać indywidualnemu pracownikowi korzyść.

Jak widać, w tym przypadku nie dało się wskazać, który pracownik zjadł obiad refundowany przez firmę, który zaś nie, a więc nie było możliwości przypisania konkretnej osobie konkretnej korzyści. Nic dziwnego więc, że izba skarbowa, powołując się na wyrok TK, stwierdziła, że w tym przypadku podatku nie ma.

Marek Siudaj, Tax Care

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji