Rozprzestrzenianie się nowego koronawirusa w Polsce nie ograniczy kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Mimo sugestii branży spożywczej.
Podobne artykuły
Pełna kontrola żywności dla IJHRSMniej kontroli, zdrowsza żywnośćJakość przetworów zbożowych - wyniki kontroliWedług informacji IJHARS do ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz inspekcji docierają prośby ze strony przedsiębiorców oraz organizacji branżowych o ograniczenie lub wręcz zaniechanie działań kontrolnych. Zdarza się, że producenci nie wpuszczają inspektorów na teren zakładów. Choć obawy branży spożywczej są zrozumiałe dla urzędników, inspektorzy nadal będą wykonywać swoje obowiązki.
Na stronie www.ijhars.gov.pl Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oświadcza, że:
"Działania kontrolne prowadzone są ze szczególnym zachowaniem zasad higieny i ograniczeniem liczby osób, z którymi inspektorzy mają bezpośredni kontakt oraz ograniczają się do kontroli niezbędnych, takich jak np. kontrole graniczne. W obecnych okolicznościach, w obliczu globalnej pandemii, ruch towarowy środków spożywczych nadal trwa i musi mieć zapewnioną ciągłość. Łańcuch dostaw żywności musi tak funkcjonować by konsument miał pewność, że żywność, którą nabywa jest bezpieczna, nie jest zafałszowana i spełnia wszelkie wymogi prawa żywnościowego.”
AK