16-17 kwietnia br. Daniel Staroń, Jacek Kryszeń, Izabela Berendt oraz Mariusz Górecki wezmą udział w tegorocznej eliminacji do prestiżowego konkursu World Chocolate Masters. W Akademii Czekolady w Łodzi rozstrzygnie się, kto z nich pojedzie na międzynarodowy finał zaplanowany na październik w Paryżu.
„Architektura Smaku” to nowa myśl przewodnia, która ma jeszcze bardziej zainspirować kandydatów w przekraczaniu granic czekolady. Uczestnicy 5. edycji World Chocolate Masters będą musieli wykazać się architektonicznymi umiejętnościami i przełożyć je na świat smaków. Do procesu tworzenia czekoladowego tortu, deseru czy praliny muszą podchodzić tak samo jak do budowy budynku. Ich zadaniem będzie analiza i kompozycja smaków. Będą musieli przestudiować i zaprojektować nowe kształty i tekstury, a co najważniejsze, będą musieli być w tym innowacyjni i zmysłowi.
O tym, kto jest najlepszym polskim architektem smaku w czekoladzie, zadecydują jurorzy:
- Yolande Stanley, Brytyjka, laureatka prestiżowej nagrody Master of the Culinary Arts for Pastry,
- prezes Stowarzyszenia Cukierników Karmelarzy i Lodziarzy RP Lech Truskolawski,
- Maestro Czekolady Janusz Profus,
- mistrz cukiernictwa Bożena Sikoń (tortownia.pl),
- cukiernik Paweł Małecki (kierownik Dekoratorni w Cukierni Sowa).
Warto dodać, że wśród uczestników polskiej eliminacji Daniel Staroń już raz dostał się do finału World Chocolate Masters 2009. Dwukrotny Mistrz Polski Młodych Cukierników zajął wówczas 14. miejsce.
Zwycięzca regionalnych rozgrywek w październiku br. zmierzy się z czołowymi cukiernikami z 17 krajów. World Chocolate Masters 2013 odbędzie się tradycyjnie podczas „Salon du Chocolate Professionnel” w Paryżu.
Więcej informacji o 5. edycji World Chocolate Masters na www.worldchocolatemasters.com