...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Francuski Prima Aprilis, czyli żarty, ryby i czekoladki

Prima Aprilis to żarty, psikusy i niewinne kłamstewka. Francja, gdzie ten dzień nazywa się „poisson d’avril”, czyli „kwietniowa ryba”, celebruje ten dzień również kulinarnie.

Najpopularniejsza geneza francuskiego „Poisson d’Avril” tłumaczy, że święto ma swoje źródła w decyzji francuskiego króla Karola IX (1550 – 1574), który wydał w 1564 roku w Roussillon edykt  ustanawiający dzień 1 stycznia pierwszym dniem roku. W tym czasie dla Francuzów obchodzenie Nowego Roku 1 stycznia nie było takie oczywiste. Nowy Rok obchodzono różnie. W Boże Narodzenie, 1 marca albo w dniu Wielkanocy. Karol IX wspomnianym edyktem uporządkował kalendarz i od tego czasu 1 stycznia miał być pierwszym dniem roku. Nie wszyscy chcieli to przyjąć do wiadomości i nadal w kwietniu ofiarowywali sobie upominki. Z czasem zaczęto to traktować jako zabawę i czas na żarty, np. przyklejanie papierowej rybki na plecy, niczego nieświadomej osobie. Oprócz tych żartobliwych grafik Francuzi przygotowują specjalne wypieki i czekoladki. W tym dniu francuscy chocolatiers mają w swoim asortymencie pralinki w kształcie ryby jak, np. Jean – Paul Hévin. Wypieka się także ciasta – ryby i drobne, kruche ciasteczka – oczywiście także na kształt rybki. 

 

 

Być moze ma to swoją genezę w roku 1956, kiedy to dwa ważne święta -  Prima Aprilis oraz Wielkanoc zbiegły się w jednym i tym samym dniu - właśnie 1 kwietnia. Z tej okazji chocolaterie Samson z Trois-Rivières odważyła się zrobić czekoladki w kształcie szczupaka! Ta tradycja przetrwała. Małe ryby są nawet zawijane w czarno-biały papier, jak „ryba z frytkami”.

 

zdjęcie: https://www.iheartradio.ca/

 

 

KS

Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji