Nowy projekt łączy nie tylko smaki, formy, ale też ludzi – mistrzów w swoim fachu, a przede wszystkim pasjonatów cukiernictwa, lodziarstwa i piekarstwa! Na oczach zwiedzających nasi goście będą łamać kanony, tworzyć nietypowe zestawienia smakowe czy hybrydowe formy. Będzie niecodziennie, innowacyjnie i smacznie!
Podobne artykuły
Jest jeszcze dla nas nadzieja...Efektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyOdliczamy już dni do najlepszej imprezy branżowej na ŚląskuSOBOTA, 25 MARCA (w tym dniu będzie: Dekorowanie wielkanocnego jaja... i Całkiem inny burger)
NIEDZIELA, 26 MARCA (w tym dniu będzie reszta pokazów)
Dekorowanie wielkanocnego jaja, czyli masa cukrowa i czekolada w służbie pisanki
Kinga Jakimowicz, Paweł Górny
Jajo czekoladowe jest smaczne. Ale o to, by było też piękne, zatroszczą się specjaliści od dekorowania. Czekolada plastyczna i masa cukrowa połączą się w służbie pisanki, która przykuje oko każdego zwiedzającego. Tuż przed Wielkanocą taka lekcja może okazać się wręcz niezbędna!
Nowoczesny deser lodowy
Tomasz Szypuła, Łukasz Parzymski
Koniec marca to początek sezonu lodowego w branży! Właśnie wtedy warto zapoznać się z nowymi trendami i podpatrzyć, jak ciekawie serwować lody. A jeśli już tradycyjnie, w wafelku to może nadać im zupełnie inny kształt? Jakie dodatki będą mile widziane w tym roku? Na które połączenia smakowe warto postawić? Mistrzowie i pasjonaci lodów sprawią, że uczucia do lodów będą w tym roku naprawdę gorące.
Małe dzieła sztuki – pralinki krok po kroku
Paweł Górny
Mistrz czekolady pokaże, jak tworzyć wyborne praliny w formach. Opowie o etapach produkcji, a także ich dekorowaniu. Małe dzieła sztuki będą malowane barwnikami na bazie masła kakaowego w stylu modern. Pokaże również praliny krojone, które udekoruje tak, by przyciągały wzrok nawet najbardziej oddalonych od nich odwiedzających. Innymi słowy, wybuchną kolorem! W końcu to wiosna!
Legalne słodycze, czyli słodkości bez cukru
Dominika Muchalska
W dobie mody na bycie fit, a także większej świadomości na temat funkcjonalności żywienia warto mieć wiedzę, jak i z czego tworzyć słodkości bez użycia... cukru! Ale także nabiału, a nawet tłuszczu. Czym zastąpić te podstawowe surowce, o tym opowie i pokaże właścicielka pierwszej na Śląsku cukierni serwującej alternatywne słodkości.
Całkiem inny burger
Maria Łapa
Czy burger może być serwowany na słodko? Czy musi zawierać mięso? I czy w ogóle musi być w bułce? Na te pytania spróbuje odpowiedzieć pani cukiernik, która specjalizuje się między innymi w wypiekaniu smakowitych bułeczek do ulubionego dania wszystkich konsumentów.
Pokaz kuchni molekularnej
Krzysztof Polok, Wojciech Makselon
Pokaz Colorfood to połączenie nowoczesnych technik kulinarnych, które można wykorzystać w cukierniach do prezentacji nowych stylów. Praca z ciekłym azotem czy suchym lodem jest coraz bardziej powszechna, np. przy tworzeniu lodów i sorbetów z naturalnych składników oraz w celu uzyskania nowych, ciekawszych smaków. W czasie pokazu będzie można obejrzeć: lody waniliowe z wanilią z Madagaskaru przygotowywane na ciekłym azocie i podawane z piaskiem z oliwy z pestek dyni; sferyczny kawior, którego można użyć jako dodatek do deserów; szokowe mrożenie owoców w ciekłym azocie i ich rozbijanie, a następnie wykorzystanie do przygotowania sorbetów na suchym lodzie.
SweetTARGi, scena główna
25 marca 2017 r., godz. 14.00-15.15
26 marca 2017 r. godz. 13.15-16.00
Kinga Jakimowicz – absolwentka Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu oraz Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości, która obecnie jest największą promotorką sugarcraftingu w Polsce. Dekoratorka niezwykłych tortów, właścicielka Pracowni Tortów Artystycznych „Torcik” w Zielonej Górze, pod której szyldem prowadzi szkolenia i warsztaty. Redaktor naczelna jedynego polskiego pisma dla sugarcrafterów „Mistrz Dekoracji” oraz współorganizatorka Cake Festival Poland w Katowicach. Laureatka i jurorka wielu konkursów zagranicznych.
Paweł Górny – 24-letni cukiernik i chocolatier, współwłaściciel firmy 100% CZEKOLADY. Specjalista tworzący doskonałe praliny i trufle, który swoją bogatą wiedzę wykorzystuje przy opracowywaniu nowych kompozycji smakowych. Wolny czas poświęca na budowanie eksponatów i rzeźb z czekolady. Dzięki świetnej znajomości podstawowych i nowych technik nadaje im niepowtarzalny charakter. Zdobywca 2. miejsca w Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2016.
Tomasz Szypuła – właściciel lodziarni Pod Orzechem w Baborowie. Technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl. Od 2015 r., jako menedżer słodkiej gastronomii w firmie Polmarkus, rozwija nowe koncepcje lodziarni i produkcję u klienta. Z lodami związany jest od zawsze – jego tata Stanisław Szypuła od 1974 r. prowadzi rzemieślniczą lodziarnię Miś w Baborowie i Raciborzu. Najbardziej lubi komponować innowacyjne smaki lodów.
Łukasz Parzymski – cukiernik z 20-letnim doświadczeniem w branży lodziarskiej i cukierniczej. Pracował w najlepszych cukierniach w Polsce. Doradca technologiczny w firmie Master Martini Polska Sp. z o.o. oraz wykładowca w Centrum Kreacji Master Martini. Specjalizuje się w pracy z czekoladą oraz cukiernictwie modernistycznym.
Maria Łapa – szefowa hotelowej cukierni. Pomysłowa, zdolna, młoda i piękna kobieta cukiernik, która jest na początku swojej kariery zawodowej. Od najmłodszych lat pasjonowała się pieczeniem słodkości. Dzięki dużej wyobraźni, umiejętności modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności oraz autorskim pomysłom zdobywa coraz liczniejsze grono wielbicieli. Jej głównym zainteresowaniem jest tworzenie bardzo oryginalnych tortów i monodeserów.
Krzysztof Polok – kucharz i cukiernik rodem ze Śląska, zafascynowany kuchnią molekularną. Interesują go kombinacje kształtu, smaku i koloru, którymi może zaskoczyć klientów. Od 2008 r. prowadzi własne pokazy kuchni molekularnej nie tylko w Polsce, ale też w Europie Zachodniej (na swoim koncie ma eventy we Francji, Niemczech czy Austrii). Szkolił się pod czujnym okiem takich mistrzów, jak: Kurt Scheller, Łukasz Konik i Jean Bos. W 2014 r. założył firmę Colorfood, która jest połączeniem jego pasji do gotowania z chęcią tworzenia na talerzu oryginalnych form i kompozycji kolorystycznych.
Wojciech Makselon – rodowity Ślązak, od dziecka związany ze śląskimi tradycjami i kuchnią. Od najmłodszych lat wiedział, że chce zostać kucharzem. Po ukończeniu technikum gastronomicznego pogłębiał wiedzę u boku mistrzów, m.in. Kurta Schellera, Pascala Brodnickiego i Piotra Papieża. Zdobytą wiedzę wykorzystywał, gotując dla znanych osobistości ze świata polityki czy showbiznesu. Obecnie, podróżując po kraju, zdradza tajniki kuchni molekularnej.
Dominika Muchalska – rocznik 90. Właścicielka świeżo upieczonej (2016 r.) cukierni Legalne Słodycze w Zabrzu, pierwszej cukierni na Śląsku oferującej słodkości bez nabiału i cukru. Z miłości do słodkości porzuciła paragrafy i kodeksy. Poza rewolucją w życiu przeprowadza rewolucję w świadomości amatorów słodyczy, organizując warsztaty z tworzenia alternatywnych słodkości. Zakochana w mleku kokosowym, czekoladzie i… butach! n