Solony kokos podbił podniebienia jury eliminacji Gelato Festival Challenge 2019. Czyżby to kolejny hit nadchodzącego sezonu? Poznaj lodziarskie trendy i nazwiska zwycięzców!
Mango wciąż na topie! Pojawiło się w niejednej kuwecie uczestników III edycji polskich eliminacji Gelato Festival Challenge 2019. A jednak to solony kokos zapewnił zwycięzcom miejsce na podium. W ocenach jurorów smak tych lodów wyprzedził 12 innych, które 11 kwietnia br. powstały w siedzibie Primulatora w Łodzi. Jego autorzy,Jan i Ewa Grzeczka z Cukierni J. Grzeczka , dodali do zwycięzkich lodów również mango i owoc yuzu.
Drugie miejsce przypadło w udziale Paulinie Pieczykolan z lodziarni Artisan Szczecin. Był to sorbet z rokitnika i mango z variegato z kwiatu meksykańskiego kaktusa.
Nagroda Next Generation (przyznawana uczestnikom do 30 roku życia) powędrowała do rąk Doroty Lis -z Cukierni Szorski, któraprzygotowała lody pod smakowitą nazwą "Boska pistacja".
Wśród uczestników kolejny raz pojawił się Mistrz Lodziarstwa z Lodziarni pod Orzechem, czyli Tomasz Szypuła w towarzystwie swojego pomocnika i syna, Karola :-D Rodzinny team z Baborowa przygotował lody "Sweet Honey" , czyli lody wykonane z miodu lipowego i spadziowego pochodzące z lokalnych pasiek, przełożone sosem z malin, świeżą miętą pieprzową z własnego ogródka.
Przemysław Boliński z lodziarni Bistro Restauracja Katarynka zaskoczył smakiem twarożka ze szczypiorkiem (lody wykonane na bazie mlecznej z dodatkiem twarogu oraz dekoracji z nowalijek).
Wielkie gratulacje dla wszystkich uczestników oraz zwycięzców!