Włoski mistrz gelato z "Limoni" w Warszawie znalazł się w gronie 23 mistrzów zakwalifikowanych do światowego Top 40.
Podobne artykuły
Czekolada i kremówka - zwycięskie smaki na Gelato Festival Challenge 2018Master Challenge by Schöller – podejmij wyzwanie! Zgłoszenia tylko do 30 marcaGelato Festival Challenge – polskie eliminacjeGelato z lodziarni "Limoni" to lody rzemiślnicze najwyższej światowej klasy! Mistrz Gelato Giacomo Canteri, urodzony we Włoszech, a mieszkający w Polsce, znalazł się w gronie 23 mistrzów gelato, którzy mają szansę na wygranie Gelato Festival World Ranking. Gelato Festival World Ranking to międzynarodowy konkrus, w którym wyłaniani są najlepsi mistrzowie gelato na świecie.
Giacomo Canteri osiągnął sukces, wygrywając warszawską edycję Gelato Festival w 2017 roku, a następnie zajął 3. miejsce w europejskim finale. Znalazł się w finale "All Stars" we wrześniu 2018 r. we Florencji, prezentując jak zawsze wyjątkowy smak "Inne Lemon Curd" – z cytryn z Sorrento, lodów i białej czekolady.
W Gelato Festival World Ranking wzięło udział ponad 380 twórców lodów rzemieślnicznych z trzech kontynentow. Konkurowali o miejsce w grupie “Top 40" najlepsi z ponad 100 tysięcy lodziarzy na świecie. Uczestnicy konkursu, którzy uzyskiwali najwyższe noty Jury, otrzymywali punkty przeliczone i zwizualizowane jako "korony" - symbol zwyciestwa w rankingu. W klasyfikacji można było zdobyć od 1 do 5 “koron” (symbolów jakości i wygranej).
Aktualnie mamy 23 "koronowanych" mistrzów gelato: wśród nich 16 zdobyło jedną koronę, 5 dwie korony (Paolo Pomposi, Massimiliano Scotti, Francesco Mastroianni, Bella Gelateria, Fabrizio Fenu) a 2 trzy korony (Roman Eugenio Morrone, Veronese Giovanna Bonazzi)
Miłośników lodów zapraszamy na warszawski przystanek już 8-9 czerwca w Warszawie!