autor: Technolog firmy Pfahnl Adam Bednarski
Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Masa orzechowa B1
Masa orzechowa B1 zawiera 10% orzechów laskowych. Dzięki specjalnie dobranym składnikom umożliwia łatwą i pewną produkcję doskonałej masy orzechowej.
Skład:
orzechy laskowe prażone (10%), cukier, mąka pszenna pęczniejąca, maltodekstroza, serwatka w proszku, mąka sojowa, olej roślinny, suszone białko jaj kurzych, aromat, sól.
Receptura:
1 kg Masy orzechowej B1
10 dag bułki tartej
0,37 l wody
-------------------------------
1,45 kg masy orzechowej
Przygotowanie:
Masę orzechową wymieszać z bułką tartą, zalać gorącą wodą, ponownie wymieszać i pozostawić na chwilę. Tak przygotowaną masę można doprawić rumem dla zaostrzenia smaku.
Masa makowa B4
Masa makowa B4 zawiera 40% maku. Dzięki specjalnie dobranym składnikom umożliwia łatwą i pewną produkcję doskonałej masy makowej.
Skład:
mak stabilizowany (40%), cukier, dekstroza, serwatka w proszku, skrobia pszenna pęczniejąca, mąka sojowa, suszone białko jaj kurzych, kakao, cynamon, aromat wanilinowy.
Receptura:
1 kg Masy makowej B4
10 dag bułki tartej
0,5 l wody
-------------------------------
1,6 kg masy makowej
Przygotowanie:
Masę makową wymieszać z bułką tartą, zalać gorącą wodą, ponownie wymieszać i pozostawić na chwilę. Tak przygotowaną masę można doprawić rumem dla zaostrzenia smaku.
Porady:
Kiedy używasz gotowych mas
- Przygotowując nadzienie makowe i orzechowe, dodaj gorącą wodę o temperaturze ok. 60°C
- Po zaparzeniu pozostaw masę na 15 min, aby dobrze stężała.
- Gotowe nadzienie można przechowywać w lodówce nawet do 48 godzin.
- Do przygotowywanej masy można dodać okruchy cukiernicze w ilości do 10%. Ten zabieg z pewnością nie obniży walorów smakowych, a pozwoli obniżyć koszty produkcji.
Wskazówki:
- Aby gotowa strucla dłużej zachowywała świeżość, przygotowywane ciasto nie może być zbyt sztywne.
- Przy produkcji strucli w kształcie warkocza wywiń masę makową do góry. W ten sposób uzyskasz bardzo efektowny wygląd.
- Dla smakowitego połysku posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Przy produkcji nadzienia na wykwintne makowce dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową. Dodatek marmolady wieloowocowej do nadzienia makowego przedłuży jego świeżość, poprawi smak i dodatkowo obniży koszty produkcji.
- Optymalny udział nadzienia makowego lub orzechowego to 75% w stosunku do ciasta.