Znany producent czekolady stawia na sprawiedliwą produkcję i handel oraz zrównoważony rozwój. Stworzył już nową strategię rebrandingu, zmienił opakowania, teraz wprowadza zmiany w recepturach.
Guylian to znany belgijski producent czekolady z 60-letnią historią, który coraz mocniej stawia na sprawiedliwą produkcję i handel oraz zrównoważony rozwój. Stworzył już nową strategię rebrandingu, zmienił opakowania, teraz wprowadza zmiany w recepturach. Działania przyjazne planecie prowadzone są jednocześnie w dziedzinie surowców, opakowań, produkcji, emisji CO2.
Guylian znany jest zwłaszcza z czekoladowych muszelek (“owoców morza”) z orzechowym nadzieniem, sprzedawanych w 120 krajach na czterech kontynentach. Pod koniec stycznia 2022 producent zwrócił w mediach społecznościowych uwagę na zmianę blistrów w opakowaniach muszelek na nadające się całkowicie do recyklingu. Docelowo wszystkie opakowania pralin Guylian mają być poddawane recyklingowi, producent dąży także do zmniejszenia zużycia papieru i plastiku.
Obecnie firma pracuje nad mniejszą zawartością cukru, co jest wyrazem troski o zdrowie planety. Sekretem mniej słodkich czekoladek jest proces prażenia orzechów laskowych. Dzięki ulepszonej procedurze i paleniu w skorupkach czekoladki mają bardziej słodki i intensywniejszy orzechowy smak, co pozwala na użycie mniejszej ilości cukru.
Działaniem w stronę sprawiedliwego handlu jest używanie przez producenta wyłącznie kakao ze znakiem Fairtrade. Firma oferuje dostawcom stałe ceny kakao. W ramach zapobiegania wylesianiu planety od dłuższego czasu do produkcji nie używa się już oleju palmowego i soi.
źródło: KLIK!
zdjęcia: GuylianChocolates