Barry Callebaut otworzył w Lokeren w Belgii swoje Globalne Centrum Dystrybucyjne o nazwie Chocolate Box. To największy na świecie i najbardziej zrównoważony magazyn czekolady, jednocześnie największa dotąd inwestycja operacyjna firmy.
Budynek, który kosztował 100 mln euro, jest w pełni samowystarczalny energetycznie. Zastosowano w nim wiele technologii zrównoważonego budownictwa: fotowoltaikę, rekuperację, odzysk wody deszczowej, grupy uzdatniania powietrza, wykorzystano energię geotermalną. Chocolate Box jako pierwszy na terenie Beneluxu otrzymał certyfikat BREEAM Outstanding, najwyższe wyróżnienie w dziedzinie zrównoważonego budownictwa.
Inauguracja centrum miała miejsce 21. października. Budowa trwała od lata 2019 roku. W magazynie wysokiego składowania utrzymującym stałą temperaturę 18 stopni Celsjusza są przechowywane produkty z fabryk w Wieze i Halle. Budynek ma łączną powierzchnię 12 boisk piłkarskich. Ma też idealną lokalizację - w pobliżu autostrady E17 i z bezpośrednim dostępem do portu w Antwerpii, co pozwoli wysyłać pakowane produkty marki z Lokeren na cały świat. Oprócz dbałości o produkty istotny jest także dobrostan pracowników zapewniony m.in. poprzez dostęp do naturalnego światła w całym budynku i strefy relaksu.
Jak mówi Peter Boone, dyrektor generalny Grupy Barry Callebaut, Chocolate Box to przykład realizowania przez firmę strategii inteligentnego i bardziej zrównoważonego rozwoju.
Zdjęcia oraz źródło: KLIK!