Miniaturyzacja w piekarstwie rozwija się w najlepsze. Jej zwolennicy uważają, że mała, poręczna wersja pizzy czy cebularza jest nie tylko ładniejsza, ale przede wszystkim smaczniejsza. No tak, ale jak zrobić ciasto, żeby forma szła w parze ze smakiem?
z cyklu: Szkoła piekarstwa Wiesława Kuci
Często ludzie pytają mnie, jak zrobić dobrą pizzerkę? Ich dociekania były bodź cem do stworzenia tego tutorialu. Demonstruję w nim, jak wykonać ciasto metodą jednofazową, z którego można zrobić genialne pizzerki lub wyśmieni te cebularze. Gwarantuję, że super sprawdzają się jako przekąska podczas grillowania. Zachęcam do własnych eksperymentów – przekonajcie się, jak to ciasto będzie się kom ponować z waszymi autorskimi wypiekami i różnymi dodatkami. Udanych wypieków!
Receptura na ciasto
850 g mąki pszennej typu 500
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g drożdży
20 g soli
30 g cukru
40 g margaryny
620 ml wody
1. Z drożdży, cukru, soli i wody przygo-towujemy mleczko drożdżowe. Wszystkie składniki mieszamy przez 3 minuty na wol-nych obrotach.
2. Dodajemy margarynę, a następnie mie-szamy 2 minuty na szybkich obrotach.
3. ciasto leżakuje przez 1 godzinę. Pamię-tajmy o jego przebiciu po 30 minutach.
4. Ważymy i dzielimy na kęsy o gramaturze ok. 100-150 g.
5. Kęsy szlajfujemy (kształtujemy).
6. Z ciasta formujemy płaskie kęsy o śred-nicy ok. 15-20 cm lub podłużne o długości ok. 20 cm i szer. 10 cm. Rozrost możemy prowa-dzić na taśmach bądź na blachach.
7. Polewamy oliwą lub sosem pomidoro-wym i nakładamy składniki, takie jak: oliwki, cebula, pomidory, czosnek, mozarella i inne wybrane dla danego wypieku (np. dla cebularza).
8. Wypiekamy w temperaturze 240oC przez ok. 10 minut.