Pierre Hermé w swojej nowej kolekcji “Japonisme” inspiruje się japońską sztuką, kulturą i gastronomią. Podczas swoich podróży do Japonii zauważał wyjątkowość i wysoki standard sztuki kulinarnej. Teraz przenosi do swoich ciast i deserów tamtejsze smaki, składniki, techniki wytwarzania.
Podobne artykuły
Domowe manufakturyPolski cukiernik zdobył 1. miejsce na świecie w konkursie Lorena’s SweetsCelebracja słodkościW kolekcji Japonisme można znaleźć ciasta, monoporcje, tarty, makaroniki, serniki, lody i sorbety smakami i dekoracją przenoszące do Japonii, a także mochi - tradycyjne japońskie kulki ryżowe zreinterpretowane przez cukiernika, z lodowym wnętrzem.
Dekoracja sernika Dépaysé jest hołdem dla japońskiej malarki, rzeźbiarki i performerki Yayoi Kusamy. Składniki używane w ciastach i deserach to m.in. fasola azuki i tonka, imbir, liczi, wasabi, wiśnie nawiązujące do kwitnących japońskich ogrodów, woda różana, matcha, owoc yuzu, ryż, czarny sezam.
Sernik Depay, którego wygląd oddaje hołd japońskiemu artyście Yayoi Kusama. Puszysta i lekka tekstura, smak zielonej herbaty matcha i dodatku pasty ze słodkiej fasoli azuki, podbity subtelnym dodatkiem soli. Całośc doprawiona miksem octu ryżowego, imbiru i limonki.
Cake Chado - Ciasto idealne do popołudniowej herbatki - lekki biszkopt inspirowany zieloną herbatą i sokiem yuzu. Te dwa aromaty tworzą lekko kwaskowaty, dobrze zrównoważony profil wzmocniony lukrem o niewątpliwym smaku zielonej herbaty.
Kolejne niespodzianki w kolekcji Hermé zapowiada już w 2022 roku.