Przemysław Klima – szef kuchni, współwłaściciel krakowskiej restauracji „Bottiglieria 1881”, która otrzymała w ubiegłym roku gwiazdkę Michelin, mianowany jednym ze stu najlepszych kucharzy na świecie w prestiżowym konkursie The Best Chef Awards .
- Szukaliśmy szefów kuchni, którzy potrafią reprezentować teraźniejszość i przyszłość gastronomii na całym świecie i uważamy, że tych nowych 100 kandydatów, w tym kilka nowych wielkich talentów z kontynentu afrykańskiego, jest tego dobrym świadectwem. Pracowici, utalentowani, pełni pasji, kreatywni, świadomi społecznie, różnorodni ludzie, którzy mogą dawać przykład. Grupa wyłonionych laureatów łączy doświadczonych zawodników wagi ciężkiej z młodym pokoleniem talentów, które z pewnością zrobią hałas i wprowadzą zmiany w świecie fine diningu w nadchodzących latach - powiedział jeden z założycieli THE BEST CHEF, Cristian Gadau.
The Best Chef Awards. czyli lista rankingowa skoncentrowana na szefach kuchni pierwszy raz została uroczyście ogłoszona w Warszawie w 2017 r., następnie w Mediolanie w 2018 r. i Barcelonie w 2019 r. W 2020 roku lista została ogłoszona wirtualnie. Co roku z grona 200 kandydatów zgłaszanych przez osoby szeroko związane z gastronomią, jury wybiera 100 laureatów, czyli 100 najlepszych kucharzy świata.
The Best Chef to światowa społeczność pasjonatów jedzenia. Projekt poświęcony uczczeniu utalentowanych szefów kuchni, którzy tworzą najlepsze doznania kulinarne na całym świecie. To wspólna przestrzeń, w której stara gwardia dzieli sedno rzemiosła z następnym pokoleniem, które w zamian inspiruje nowe sposoby myślenia. Co ciekawe, grupę założyła polska neurobiolog - Joanna Ślusarczyk i włoski gastronom - Cristian Gadau, w 2015 roku.
Przyznawane przez grupę specjalistów nagrody Best Chefs Awards, ale też działania takie jak: Area Talks, Food Meets Science, Top 100’s Activities Guide, media społecznościowe i strona internetowa działają jak ogromny tygiel informacji dostępny dla wszystkich zainteresowanych światem kulinarnym.
W tym roku w zaszczytnym gronie znalazł się Przemysław Klima, szef kuchni i współwłaściciel michelinowskiej restauracji.
Przemysław Klima przez wiele lat pracował w renomowanych warszawskich restauracjach: „Senses” i „Atelier Amaro”, by następnie wrócić do rodzinnego Krakowa, do założonej w 2013 roku wraz ze wspólnikiem Robertem Gumulińskim, restauracji „Bottiglieria 1881”. Ta ostatnia powstała – jak podkreśla Klima – z miłości do wina i jedzenia, ale także z miłości do ludzi, którym zespół „Bottiglieria 1881” chce zapewnić wieczór pełen radości i niezapomnianych wrażeń. I dlatego przywiązuje dużą wagę nie tylko do jakości potraw, ale także do tworzonej atmosfery miejsca. Swobodnej, przyjaznej, rodzinnej. Takiej, jaką Przemysław Klima zaobserwował w restauracjach skandynawskich.
Zespół obok Przemysława Klimy i jego wspólnika Roberta Gumulińskiego tworzą: Jakub Kojder zajmujący się deserami i przystawkami, Paweł Kras – specjalista od mięs i sommelier Kajetan Zalewski – znawca win. Właśnie wina były głównym powodem otwarcia „Bottiglieria 1881”, która jednak z wine baru stała się restauracją z dobrą kuchnią. Wyszukaną, ale nie przekombinowaną, bo Przemysław Klima stawia na prostotę składników. Inspiruje się kuchnią francuską i nordycką. Gwiazdka „Michelin” wymaga utrzymania wysokiego poziomu przygotowywanych i serwowanych potraw, a ten Przemysław Klima upatruje w dopilnowaniu, aby menu każdego dnia wyglądało i smakowało tak samo. - Restauracja nie jest na specjalne okazje, jest na każdy dzień. I każdego dnia to samo danie powinno wyglądać i smakować identycznie” – mówił w wywiadzie udzielonym redaktor naczelnej „Mistrza Branży” Natalii Aurorze Ignacek jesienią 2020 roku. Menu „Bottiglieria 1881” jest przygotowywane na dwa miesiące i zawsze jest efektem burzy mózgów całej załogi.
Wywiad z Przemysławem Klimą, który ukazał się we wrześniowym MB 2020 >>> KLIK!
Przemysławowi Klimie i całej ekipie „Bottiglieria 1881” gratulujemy!
Autor: Katarzyna Szarek
Źródło: https://thebestchefawards.com/