...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Jedzenie jak z obrazka

Chcesz nie tylko zasmakować wypieków/potraw z przepisów, ale także nakarmić swój zmysł estetyczny? Koniecznie zerknij na prace Oli Karmowskiej. Zobacz jak można komponować kadry, dobierać kolory i uwypuklać szczegół.

Widząc po raz pierwszy zdjęcia Aleksandry Karmowskiej chciałoby się od razu wykrzyknąć, że są to fotografie niczym obrazy. Urzekają światłem i przemyślaną kompozycją. Taka fotografia kulinarna jest godna miana profesjonalnej. Jednak jej autorka zawodowo zajmuje się czymś innym, tylko hobbystycznie robi piękne zdjęcia potraw, wypieków, które zresztą  sama przygotowuje.

 


Città d’arte – miasta sztuki

Fotografować zaczęła wraz z założeniem bloga kulinarnego. Mieszka obecnie we Florencji, a wcześniej w Rzymie i w Wenecji. - Mieszkanie w „città d’arte”, tak zwanych miastach sztuki  (Rzym, Wenecja, Florencja) Włoch na pewno ma duży wpływ na sposób, w jaki uwieczniam potrawy czy posiłki. - mówiła „Mistrzowi Branży” -  Jest to wynik zarówno świadomej jak i nieświadomej inspiracji zaczerpniętej z oglądanych dzieł sztuki, pięknie i bogato poukładanych świeżych produktów na targowiskach czy też codziennego życia. Ola to nie tylko fotografka, ale także smakoszka i kucharka. Nie bez powodu jej blog ma nazwę „hai mangiato?”, co po włosku znaczy „Czy już jadłeś?”. W tym troskliwym pytaniu kryje się radość z nakarmienia i ugoszczenia każdego, kto wpadnie z wizytą. 

 

 

W poszukiwaniu stylu

Jeśli chodzi o fotografowanie to Ola szuka swojego stylu. Dla mnie jest on już widoczny. Elegancki, z dbałością o szczegół, może nawet lekko onieśmielający. Na pewno sfotografowane przez nią posiłki wydają się po prostu piękne. Sama autorka zdjęć także jest pełną gracji i wysmakowania w ubiorze kobietą. I w podobnym stylu robi swoje zdjęcia, do których – co oczywiste - przygotowuje się wcześniej. Musi wiedzieć, co będzie gotować, mieć większą ilość składników, by były użyte nie tylko do potrawy, ale również do kompozycji, bo lubi, aby koło przygotowanej rzeczy pojawiały się także składniki, których do niej użyto, czasem jakiś inny element dekoracyjny. Sama aranżacja stołu – jak opowiada fotografka - to w zasadzie spontaniczne działanie. Zajmuje ono od 20 minut, czasem do godziny. Efekty bywają bardzo przyjemne dla oka i zmysłów -  Chcę, aby moje zdjęcia były zachętą i wręcz pachniały  - precyzuje swój zamysł artystyczny Ola. Pracuje zwykle przy świetle dziennym, co jest wymagające w miesiącach jesienno – zimowych, bo należy dostosować się do warunków atmosferycznych. 

Włoskie słodkości

Zapytana o ulubioną potrawę wymienia co prawda rzymskie danie „puntarelle alla romana”, czyli obraną i pociętą w długie, cienkie paski cykorię katalońską z sosem na bazie anchois, czosnku, octu winnego oraz oliwy, ale moją uwagę na jej fotografiach przykuły ciasta. Ceni polskie, drożdżowe wypieki, choć akurat na zdjęciach Oli królują włoskie przysmaki: panettone (włoska babka drożdżowa), colomba (także  ciasto drożdżowe w kształcie gołębicy z dodatkami), semifreddo (włoski deser na bazie śmietanki i dodatków), frittelle (weneckie pączki, z rodzynkami i orzeszkami piniowymi). Ola Karmowska opowiadając „Mistrzowi Branży” o swojej ścieżce w temacie fotografii kulinarnej stwierdziła, że jest coraz bardziej świadomą fotografką – artystką, która metodą prób i błędów szuka swojego stylu. Moim zdaniem już go ma. 

 


Ola Karmowska na instagramie >>> KLIK! 

Autor: Katarzyna Szarek

 


Bieżące wydanie czasopisma

Czym wyróżnia się marcepan królewiecki? Czy rzemieślnicza piekarnia to najpewniejszy biznes? Dla kogo mleko A2? Jak powstają zefirki?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji