Jakiś czas temu scharakteryzowałem produkcję trzech rodzajów ciast martwych. Ten rodzaj ciasta to dla mnie surowiec do tworzenia niepowtarzalnych dekoracji. Można z niego wykonać oryginalne dekoracje na chlebie bądź też eksponaty artystyczne.
W tym odcinku demonstruję kokardę, której pomysł przygotowania podpatrzyłem, biorąc udział w Mistrzostwach Świata w Paryżu.
1. Wałkujemy ciasto.
2. Docinamy przy użyciu rozsuwanego znacznika bądź radełka.
3. Układamy kawałki wyciętego ciasta, tak aby zaaranżować odpowiedni design. Następnie przyklejamy je do siebie, używając lekko zwilżonego pędzelka.
4. Tak stworzoną, sklejoną kompozycję nacinamy przy użyciu bardzo ostrego noża z ząbkami. Pamiętajmy, aby nie przyciskać noża zbyt mocno.
5. Wałkujemy wycięte wcześniej elementy.
6. Paski docinamy na odpowiednią długość i wysokość kokardy.
7. Nacinamy końcówki pasków.
8. Paski nakładamy na drewniane wałki lub zwinięty papier do pieczenia. Następnie suszymy w piecu w temp. 100oC przez około 1-1,5 godz.
9. Tak powstałe gotowe wstążki przyklejamy na surowe martwe ciasto lub izomalt bądź też czekoladę.
10. Tworzymy kompozycję.
11. Gotowa dekoracja!
mistrz piekarstwa Wiesław Kucia, Szkoła Artystyczna