autorzy: Damian Duch, Marta Trościńska, Zespół Placówek Edukacyjno –Wychowawczych w Lwówku Śląskim woj. dolnośląskie
nauczyciel: Mirosława Bełza
RECEPTURA
Surowce
Ciasto
jaja (60g/ szt.) 3 szt.(180g)
cukier (drobny kryształ) 380 g (1 i 1/2 szklanki cukru)
margaryna 250g (1 szt. kostki)
mąka pszenna typ 450 450g (3 szklanki)
śmietana 18% 56g (4 łyżki)
proszek do pieczenia 4,5 g (1 i 1/2 łyżeczki)
powidła śliwkowe 250 g ( 1 szt.)
masa kokosowa
wiórki kokosowe 250 g
margaryna lub masło 250 g (1 szt. kostki)
cukier puder 300g (2 szklanki)
jaja (60g/szt.) 2 szt. (120 g)
Sposób wykonania
Wiórki kokosowe usmażyć(lekko przyrumienić) z cukrem pudrem na tłuszczu . Uważać, aby nie przypalić kokosu. Kiedy masa kokosowo-wiórkowa się zarumieni zdjąć z ognia i dodać 2 szt. jaj. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Jaja ubić z cukrem i utrzeć z margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Powidła równomiernie wyłożyć na całość surowego ciasta. Ostudzoną masą kokosową wyłożyć wierzch wysmarowanego powidłami ciasta. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika temp 180oC na czas ok. 40 min. Po upieczeniu na gorąco wykrawać małą szklanką lub literatką okrągłe pastylki i wykładać do ostudzenia.